Fem nye elskovsvirus

Virusbedriften Norman Data Defense har funnet fem nye utgaver av «I LOVE YOU»-viruset. Datasikkerhetsbedriften IBAS jobber nå på spreng med å redde slettede data for norske bedrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi følger situasjonen hele veien. Til nå har vi oppdaget fem nye varianter av Loveletter-viruset. De er veldig like den første utgaven, men har endringer i subject-feltet i mailen, sier markedssfjef Bjørn Windfeldt ved Norman Data Defense Systems til Dagbladet :på nettet.

Selskapet venter nå på en beskrivelse av den femte varianten, mens de fire andre er såpass like det opprinnelige viruset at de blir fjernet med sikkerhetsfiksen selskapet la ut på nettet i går.

Får du mail med subject som «FWD: Joke» og «Very Funny», og ikke minst «I love you», bør du ikke åpne den. Bruker du Microsoft Outlook risikerer du da at et viruset vil spre seg til de 300 første mailadressene i din adressebok, i tillegg til at viruset vil slette bilde- og musikkfiler på PCen din.

Datasikkerhetsbedriften IBAS på Kongsvinger jobber nå for fullt med å redde slettede data.

- Vi fikk inn de første diskene i går kveld. Akkurat nå jobber vi med et større system der flere hundre tusen filer er skadet. Siden viruset rammer bildefiler, får vi mange henvendelser fra mediebedrifter og grafisk industri, sier markedssjef Tormod Nymoen.

Slettede filer kan ikke reddes med et vanlig avslettingsprogram påstår Nymoen. Viruset sletter, overskriver eller endrer filer, og dermed trengs det profesjonell hjelp. Men det koster. Bare en analyse av en vanlig harddisk koster 2.200 kroner hos IBAS, deretter kommer selve bergingsarbeidet.

Heldigvis er prognosene gode. Lyd- og bildefiler endres sjelden, og dermed ligger de lagret mer samlet på en harddisk. Det gjør det enklere for databergerne å få filene fram igjen.