Fem nye tatt for smøring

Fem av Norges største leverandører av sprit og vin til Vinmonopolet har alle brutt det etiske reglementet ved ulike former for smøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den smøringskulturen som førte til at seks ansatte i Vinmonopolet fikk sparken eller ble degradert på grunn av sin kontakt med vinimportøren Ekjord AS, finnes også hos andre leverandører.

Den innleide sjefgranskeren, advokat Erling Grimstad, har funnet brudd på det etiske reglementet også hos de store leverandørene Moestue Grape Selections, Engelstad, Haugen-gruppen, Vectura og Diageo.

Engelstad

Lars Rønning hadde 30 år bak seg i Vinmonopolet da han gikk fra jobben som innkjøpssjef til direktørstilling i Engelstad. Han er samboer med butikksjefen ved utsalget på Majorstua og må tåle sterk kritikk for at en tidligere polansatt, Ronny Bjørklund, har gått over den etiske streken ved å tilby butikksjefer miniatyrflasker med konjakk, samt invitere andre på lunsj/middag og konserter i Oslo. Bjørklund er underlagt salgssjef Eivind Schøyen, som også er direktør i Allied Domecq - firmaet som selger miniatyrflaskene med konjakk. Polansatte er også blitt invitert av Engelstad til å delta på deres store boccia-turnering. Sommeren 2003 deltok seks- sju butikksjefer i Oslo på båttur på Oslofjorden der det ble servert reker og flere typer hvitvin.

Lite skriftlig

Rønning innrømmer også overfor Grimstad at selskapet har pleid tett kontakt med ansatte i Vinmonopolets markeds- og produktavdeling ved å invitere dem på lunsjer og middager. En ansatt skal også ha blitt sponset med vin til et privat arrangement, men dette har Grimstad ikke fått bekreftet.

Et problem som Grimstad har stått overfor, er at lite lar seg skriftlig dokumentere. Heller ikke i de tilfellene hvor det hevdes at godkjent tillatelse til et arrangement er innhentet fra Vinmonopolet, finnes det noe skriftlig.

Samme vinklubb

Moestue Grape Selections har hatt et så tett forhold til Vinmonopolets tre spesifikatører at Grimstad mener de er inhabile.

En av spesifikatørene jobbet hos Moestue fram til 1. mai 2003. Han er venn av Moestue og er med i en vinklubb med ansatte fra Moestue, Amundsen og David Johansen. De hadde turer til Piemonte i Italia i 2004 og til Tyskland før påske i år. Spesifikatøren som deltok på tur til Tyskland, hadde fått tillatelse fra markeds- og produktavdelingen. Grimstad har også undersøkt om det er hold i å betegne butikken på Briskeby som et «Moestue-pol». Han viser til at Moestues eier og direktør Christopher Moestue og butikksjef Gyri Mentzoni er nære venner etter å ha jobbet som vinkelnere ved restauranten Bagatelle.

-  Nært vennskap (...) kan medføre at butikksjef er inhabil til å treffe avgjørelser om inntak til lokal liste, skriver Grimstad.

Fikk tilbud om gratis vodka

En butikksjef skal ha fått tilbud om ei gratis flaske Smirnoff for hver kartong han bestilte.

Tilbudet skal ha kommet fra ansatte hos leverandøren Diageo, som også innrømmer å ha oppsøkt polutsalg uten å ha forhåndstillatelse fra Vinmonopolet.

- Det er mistanke om at Diageo har brutt reglementet og dermed også grossistavtalen, skriver Erling Grimstad.

Også Vectura, som driver distribusjon for en rekke grossister, har gjort seg skyldig i brudd på etikkreglene. De innrømmer å ha invitert ansatte på laksefiske, men at bare én polansatt har deltatt. Også til golfturnering ved Tyrifjorden er ansatte invitert, men deltakelsen skal ha vært klarert med Polets hovedkontor. Arrangementer som «konserter, idrettsarrangementer, båtturer og liknende», er i utgangspunktet forbudt, ifølge retningslinjene. Også Haugen-gruppen er mistenkt for regelbrudd gjennom invitasjon til golfturneringer på Kvitfjell og tidligere støttekjøp og påvirkning for å komme inn på butikkenes lokale liste. Grimstad-rapporten ligger nå hos styreleder Harald Arnkværn. Styret må ta stilling til hvordan det skal reageres overfor leverandørene på sitt neste møte.

SJEFGRANSKEREN: Poldirektør Knut Grøholt med advokat og tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad (t.h.) på pressekonferansen på Aker Brygge i januar da det ble offentliggjort at Grimstad skulle granske hvilke ulovligheter de ansatte i Vinmonopolet har gjort seg skyldig i.