HACKET: Hackergruppa Noria hacket seg inn på epost- og Twitter-kontoen til Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix
HACKET: Hackergruppa Noria hacket seg inn på epost- og Twitter-kontoen til Anders Behring Breivik. Foto: ScanpixVis mer

Fem pågrepet for å ha hacket Breiviks epost

Politiet har beslaglagt datamaskiner hos fem personer tilknyttet hackergruppen Noria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort antall politifolk i Østfold, Hedmark, Agder og Romerike gjennomførte klokka sju i dag morges en lenge planlagt og koordinert aksjon mot fem personer. Aksjonen var koordinert av Oslo politidistrikt, med bistand fra datakrimgruppen i Kripos.

De som ble pågrepet er tidligere og nåværende medlemmer av hackergruppen Noria, som hacket e-postene og Twitter-kontoen til Anders Behring Breivik en uke etter terrorangrepene 22. juli.

Av den grunn er også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er involvert i aksjonen, der et stort antall politifolk deltok.

- Jeg kan ikke kommentere dette på det nåværende tidspunkt, sier politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Har tilstått i avhør Flere av dem skal ha lagt kortene på bordet og erkjent hackingen av Breiviks epostkontoer og Twitter-konto , får Dagbladet opplyst. Dessuten skal flere av dem ha erkjent trusler og pengeutpressing på nettet.

Hackergruppen Noria brøt tidligere i år ut av Anonymous Norway på grunn av intern uenighet i Anonymous-bevegelsen i Norge

PÅGREPET: Fem av medlemmene i Noria ble i dag pågrepet. Foto: Henning Carr Ekroll / Plot
PÅGREPET: Fem av medlemmene i Noria ble i dag pågrepet. Foto: Henning Carr Ekroll / Plot Vis mer

Flere ungdommer fra det konkurrerende nettaktivistmiljøet Anonnorway har opplevd å få sine Facebook-profiler kapret av utbrytergruppen Noria, som også har pleid forbindelser til hackere internasjonalt.

Ga materialet til kjent journalist Noria ble kjent gjennom en større reportasje i tidsskriftet Plot tidligere i år, skrevet av den anerkjente frilansjournalisten Kjetil Stormark.

Journalisten ble kontaktet av Noria og ba han om å overlevere epostene fra Anders Behring Breivik til politiet.

- Jeg jobber med å skaffe meg oversikt over det som har skjedd i dag, utover det har jeg ingen kommentar, sier Stormark til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, har en stor utfordring for politiet har vært å få bekreftet autentisiteten til epostmaterialet som Noria overleverte til Stormark etter 22. juli. Materialet har en sentral plass i etterforskningen.

- Det var en utfordring med epostmaterialet at man ikke kunne vite i etterkant helt sikkert om dette var noe hackergruppen selv sto bak eller om det var Breivik som hadde skrevet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Stort beslag Politiet gjorde et stort databeslag under pågripelsene i dag morges, som nå gjør det mulig å sjekke nettopp autentisiteten til epostmaterialet. På bare en av adressene som politiet slo til, i Elverum i Hedmark, tok rundt ti politifolk med seg syv datamaskiner.

FIKK BREIVIKS EPOSTMATERIALE: Den anerkjente journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FIKK BREIVIKS EPOSTMATERIALE: Den anerkjente journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

E-postene inneholder omfattende opplysninger om Breiviks forberedelser til terrorangrepene og hans kontakter med et stort antall personer i Norge og utlandet i tiden før 22. juli.

Elementer fra epostmaterialet blir omtalt i Stormarks bok «Da terroren rammet Norge», som nylig ble gitt ut på Kagge forlag.

Fem pågrepet for å ha hacket Breiviks epost