Fem palestinere drept i rakettangrep

En høytstående Hamas-leder overlevde natt til onsdag et israelsk likvidasjonsforsøk. Minst fem andre palestinere ble drept i aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem ble drept i en eksplosjon i Hamas-lederen Ahmed al-Jabaris hjem i Gaza by. Blant de drepte er al-Jabaris sønn, bror, svigersønn, og fetter, opplyser sykehuskilder.

- Vi hørte en kraftig eksplosjon og løp ut. Vi så al-Jabaris hus i flammer, forteller en nabo.

Minst seks personer ble såret i eksplosjonen, opplyser palestinske sykehuskilder. Al-Jabari, som er en av lederne i Hamas' væpnede gren, Izz el-Deen al-Qassam-brigadene, er blant de skadde, opplyser leger til avisa Ha'aretz. Ifølge legene fikk al-Jabari skader i benet.

Rakettangrep

Det var natt til onsdag uklart om eksplosjonen ble forårsaket av en israelsk rakett eller av en bombe plassert på bakken.

Øyenvitner forteller at de ikke så eller hørte noen rakett treffe huset, men at et ubemannet fly sirklet i luften over åstedet.

Den israelske hæren har bekreftet at den sto bak aksjonen, og at den var rettet mot «en høytstående Hamas-terrorist». Hæren nektet å kommentere hvordan aksjonen ble utført.

Al-Jabari satt 13 år i israelske fengsler før han ble sluppet ut i 1995. Hamas har utført flere titall selvmordsaksjoner mot israelske mål under det snart fire år lange palestinske opprøret.

Israel har angrepet en rekke framstående Hamas-ledere det siste året. Organisasjonens åndelige leder sjeik Ahmed Yassin ble drept i et luftangrep i mars, og hans etterfølger Abdel Aziz al-Rantissi, ble drept en måned etter.

Utvider bosettingene

Likvidasjonsforsøket på al-Jabari kom bare timer etter at det ble kjent at Israels statsminister Ariel Sharon har gitt grønt lys for bygging av 1.000 nye hus i bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

- Byggetillatelsene vil bli gitt etter at den israelske boligministeren Tzipi Livni har gjort de nødvendige inspeksjoner av beliggenheten til de nye husene, sa en tjenestemann i Israels regjering.

Avstemning i dag

Sharons beslutningen blir sett på som et forsøk på å blidgjøre sitt eget Likud-parti. Sharon ønsker regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, og onsdag skal Likud-partiet stemme over forslaget.

Beslutningen om å bygge nye boliger på Vestbredden vakte ikke uventet sterke reaksjoner. Palestinske ledere mener Sharon nå har gitt den internasjonale fredsplanen i Midtøsten det endelige nådestøtet.

Også utenriksminister Jan Petersen (H) og utenrikskomiteens leder på Stortinget, Thorbjørn Jagland (Ap), reagerer kraftig.

(NTB)

<B>OVERLEVDE:</B> En av de sårede trilles inn på sykehus i Gaza by. Alle de drepte skal være Hamas-medlemmer.