Fem palestinske politimenn drept

Konflikten i Midtøsten trappes ytterligere opp. I dag ble fem palestinske politimenn drept og en ytterligere alvorlig skadet da israelske soldater gikk til angrep mot en politipost på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem ble drept ved en politipost i byen Beituniya nær Ramallah, og er den blodigste voldsepisoden siden en palestinsk mann kjørte inn i en folkemengde og drepte åtte israelere i februar i år.

Israelske soldater oppfattet politimennene som «mistenkelige» og gikk til angrep. Palestinske talsmenn hevder at det ikke skulle ha vært noen foranledning for angrepet, og omstendighetene rundt det som skjedde er fortsatt uklart.

I tillegg har israelske helikoptrene skutt med raketter mot en rekke palestinske sikkerhetsmål på Gaza-stripen, inkludert bygninger i nærheten av hovedkvarteret til Yasser Arafat. Tre skal ha blitt skadet. Kamphelikoptre angrep også mål i byene Khan Yanis, Deir el Balah og Jabaliya, og minst ti palestinske armerte kjøretøy ble uskadeliggjort, melder den israelske hæren.

Gjengjeldelse

Den israelske hæren rapportere at angrepet på politifolkene og rakettangrepene er en «gjengjeldelse på kontinuerlig palestinsk opptrapping av vold og terror».

Yasser Arafat kaller angrepene for «attentat» og en «skitten handling», og advarer at «Israel må betale for disse forbrytelsene». Den palestinske politisjefen i Gaza, Abdel Razek Majaida beskylder Israel for å trappe opp konflikten.

- Disse forbrytelsen av Israel kan ikke forsvares, sier han i en melding.

Hevnlyst

Politisjefen har støtte hos palestinerne. Etter drapene på de fem politimennene, samlet det seg tusenvis av palestinere utenfor et sykehus og ropte etter «hevn».

Israel frykter nye selvmordsaksjoner, og tidligere i dag ble det oppdaget store mengder eksplosiver i nærheten av en busstasjon i den israelske byen Petah Tikvah. Politiet klarte å uskadeliggjøre sprengladningen uten at noen kom til skade.

Situasjonen er spent i Midtøsten og noen umiddelbar diplomatisk løsning synes fjern.

Det ventes at Israel i den nærmeste tiden skal komme med en offisiell uttalese om Mitchell-komisjonens rapport. Rapporten har foreslått at Israel skal stoppe den omstridte nybyggingen i palestinsk område, men statsminister Ariel Sharon har kritisert rapporten for dette.

- Stopper vi nybyggingen, vil det være en belønning til palestinerne for voldsbruk og terrorhandlinger, har han sagt.

Israel får ingen internasjonal støtte for den siste tids opptrapping. Israel-vennlige USA har også fordømt Israel for ved gjentatte anledninger har gått inn i palestinsk-kontrollert som en svar på palestinsk skyting og selvmordsangrep.

SØRGER: En politimann blir trøstet av to kollegaer etter at fem palestinske politimenn ble drept av israelske soldater på Vestbredden i Gaza-stripen i natt.

Foto: SCANPIX/AP

<B>DREPT: Kroppene til fire av de fem drepte palestinske politimennene ble fraktet til likhuset i Ramallah på Vestbredden.