Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen på Stortinget

Fem partier ber Thommessen gå av. Derfor nekter han å trekke seg

Stortingspresident Olemic Thommessen sier han sitter til stortingsflertallet sier noe annet.

REDEGJØRELSE: Stortingspresident Olemic Thommessen redegjør om Stortingets byggeprosjekt i Stortinget. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det haglet med ramsalt kritikk mot stortingspresident Olemic Thommessen etter hans redegjørelse om byggeskandalen på Stortinget i dag.

SVs Audun Lysbakken kalte prosjektet landets mest tragiske tunnel, Sp mente det var uforståelig at Thommessen ikke gjorde mer for å skaffe seg informasjon.

Ap, SV, Sp og MDG har bedt ham om å trekke seg, mens Rødt vil ha ham kastet av Stortinget.

Også Venstre ba presidentskapet gjøre sine egne «grundige og helt nødvendige» vurderinger av de politiske konsekvensene av byggesaken.

Men Olemic Thommessen har ingen planer om å gå av.

- Fokus på ferdigstillelse

- Mitt utgangspunkt er at jeg er valgt til en jobb og et verv. Mitt fokus er å gjøre den jobben så godt jeg kan. Det vil jeg fortsette å gjøre til stortingssalen eventuelt mener det er noen andre som skal styre dette prosjektet, sier han til Dagbladet i dag.

Han sier hans hovedoppgave nå er å få byggeprosjektet i land.

- Min oppgave er nå å sørge for at byggeprosjektet blir ferdigstilt, slik at Stortinget får gode lokaler til politisk arbeid, trygge lokaler for besøkende og at vi får kostnadene under kontroll. Vi må også ta en ny gjennomgang av prosjektet for det er klart at det er store hull, ettersom vi ikke har fått den informasjonen vi skulle, sier Thommessen.

Han legger derimot ikke skjul på at han er lei seg for utviklingen, og sier han har merket seg at mange er kritisk til hans oppfølging som stortingspresident.

AVVENTER: KrF verner Thommessen foreløpig. - VI har ikke konkludert, sier Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
AVVENTER: KrF verner Thommessen foreløpig. - VI har ikke konkludert, sier Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tar kritikken på stort alvor, og det er ingen hemmelighet at situasjonen de siste ukene har vært svært krevende, sa Thommessen som også tar selvkritikk for at han ikke selv har sikret seg nok informasjon i saken.

44 dager i mørke

Det er kommet fram at det gikk 44 dager fra Thommessens stortingsdirektør Ida Børresen fikk høre om kostnadssprekk for første gang 19. desember, og til presidentskapet ble orientert om overskridelsen 1.februar.

Til tross for dette, gikk stortingspresidenten på talerstolen i Stortinget 20.desember og forsikret om at kostnadsramma holdt.

Thommessen legger skylden på administrasjonen på Stortinget, med den avgåtte direktøren Ida Børresen i spissen, for at han ikke fikk informasjonen.

- Det er skapt et inntrykk av at presidenten ikke har hatt kontakt med direktøren i den perioden. Det medfører ikke riktighet. Blant annet var dette tema i et heldagsmøte om byggeprosjektet 15. januar, uten at dette kom fram, sier Thommessen.

- Det framstår som uforståelig at direktøren ikke straks orienterte presidentskapet etter det som framkom i november-rapporten, sier Thommessen.

Han sier han måtte regnet med at direktøren ville komme til ham med denne viktige informasjonen, og at dette er bakgrunnen for at Børresen gikk av.

Kastes ikke - foreløpig

Det er foreløpig ikke flertall for å kaste Thommessen som stortingspresident.

Med mindre regjeringspartiene støtter mistillit til Thommessen, noe som vil være oppsiktsvekkende, er det altså KrF det henger på. De har ikke konkludert.

- KrF vil ikke drive polemikk rundt denne saken, til det er den for alvorlig. Vi har ikke konkludert, sa KrF-leder Knut Arild Hareide fra Stortingets talerstol.

En konklusjon kommer trolig først etter partiets gruppemøte i morgen, onsdag.

Det antydet i alle fall Krf-politiker Hans Fredrik Grøvan før redegjørelsen tirsdag.

- Vi vil ta med oss det som blir sagt i redegjørelsen i dag, og konkludere på bakgrunn av det, men det blir nok ikke i dag, sa Grøvan til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!