Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem personer døde på Fiji etter syklonen «Winston»

Avsidesliggende landsbyer ble lagt i grus.

STORE ØDELEGGELSER: Mange hus er totalskadd etter syklonens herjinger. Her fra byen Ba. Foto: Naziah Ali / EPA / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Mange hus er totalskadd etter syklonens herjinger. Her fra byen Ba. Foto: Naziah Ali / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem personer er bekreftet omkommet som følge av syklonen «Winston»s herjinger på Fiji. Oppryddingsarbeidet var søndag i gang etter at avsidesliggende landsbyer ble lagt i grus.

Det meldes om store ødeleggelser etter «Winston», som beskrives som en av de kraftigste stormene som er målt på den sørlige halvkule. Myndighetene bekrefter at en eldre mann på Koro mistet livet da et tak falt over ham. På øya Ovalau døde to personer da huset de hadde økt ly i, kollapset. Statsminister Frank Bainimarama bekrefter at til sammen fem mennesker omkom i uværet.

Stormen nådde Fiji sent lørdag, men en endring i retningen den tok, gjorde at hovedstaden Suva unnslapp det verste av «Winston»s herjinger.

- Noen landsbyer har meldt at alle husene er ødelagt. Navaga på øya Koro er 50 hus ødelagt, sier Jone Tuiipelehaki fra FNs utviklingsprogram i en melding på Twitter.

758 evakueringssentre Myndighetene jobber fortsatt med å skaffe seg oversikt over skadene. Politi med bistand fra soldater var søndag i gang med oppryddingsarbeid. Det er bekymringer for jordskred og flom, og myndighetene har etablert 758 sentre for evakuerte. Turister ble bedt om å samle seg i saler og konferanserom i hoteller langs kysten.

En talskvinne for UNICEF i Suva, Alice Clements, sier til Reuters at hun er bekymret for hundrevis av mennesker som er bosatt i små blikkskur i lavtliggende områder nær elver.

- Bildet som danner seg er skremmende, sier hun, og forteller om en bil som hadde havnet på et hustak.

Unntakstilstand Det er erklært unntakstilstand i 30 dager i landet som har rundt 900.000 innbyggere. Flytrafikken til og fra Fiji er innstilt. Kommunikasjonene er brutt, og store deler av landet er uten strøm og vann. Sju av de mindre øyene som ligger lengst ute i havet, er hardest rammet, skriver Fiji Times.

Syklonen hadde vindhastighet på 230 kilometer i timen og kast på opptil 325 kilometer i timen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram