Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem personer tatt i antiterroraksjon i Manchester og Bolton

Det siste i en lang rekke terroraksjoner i England.

PLANLA TERROR: Dette er åstedet for aksjonen i Burnley i februar, der ni personer ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt terror. I dag er det på nytt gjennomført en terroraksjon i Lancashire. Foto: PA/Scanpix
PLANLA TERROR: Dette er åstedet for aksjonen i Burnley i februar, der ni personer ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt terror. I dag er det på nytt gjennomført en terroraksjon i Lancashire. Foto: PA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Britisk politi har i dag pågrepet fem menn etter en koordinert antiterroraksjon i Manchester og Bolton i morges, melder Manchester-politiet i en pressemelding. Politiet slo til klokka fem i dag tidlig norsk tid.

Det ble ikke brukt våpen under aksjonen. Sky News melder at det totalt var omkring 40 politifolk involvert.

De pågrepne skal ifølge BBC ikke ha planlagt et terrorangrep i England.

Heller skal planene, om hvilke det foreløpig ikke foreligger mer detaljert informasjon, være rettet mot USA.

Utvidede fullmakter
Loven som er anvendt er den såkalte Counter-Terrorism Act 2008. Loven ble innført 20. juli 2000, og utvidet politiets fullmakter. Loven åpner for å holde folk fengslet i 42 dager uten siktelse.

I samme område, Lancashire-distriktet, ble ni personer tatt for terrorplanlegging også i februar i år.

I BRANN: Her slår terroristene til under Glasgow-angrepet i 2007. Foto: AP Photo/Metropolitan Police/Scanpix
I BRANN: Her slår terroristene til under Glasgow-angrepet i 2007. Foto: AP Photo/Metropolitan Police/Scanpix Vis mer

De ni, som holdt hus i Burnley, skulle kjøre fra London til Gaza, og i likhet med de fem pågrepet i dag skulle disse ha brukt England som åsted for planlegging av terrorangrep utenlands.

En lignende aksjon ble også gjennomført i byen Blackwood i Wales 23. oktober. Den gang, som i dag, valgte politiet en stille og rolig framgangsmåte da de pågrep tre personer som skal ha planlagt et terrorangrep.

De tre ble først anholdt etter mistanke om narkotikalovbrudd, men etter videre etterforskning ble mistanken mot de tre utvidet til å gjelde terrorplanlegging.

Filmet seg selv
Og i april ble 12 personer pågrepet i en lynaksjon, etter at politisjef Robert Quick avslørte politiets planer gjennom å vise graderte politidokumenter til pressens kameralinser. Elleve av de tolv var pakistanske statsborgere var i England på studentvisum.

De tolv filmet seg selv og tok bilder ved flere mulige terrormål, blant annet det store kjøpesentrene Trafford Centre og Arndale Centre.

Storbritannia er tidligere blitt rystet av flere omfattende terrorangrep. Legen Bilal Abdullah er dømt til 32 års fengsel etter hendelsene i Glasgow og London i 2007, der en bil ble kjørt i stor fart inn i den travle flyplassen i Glasgow. Kort tid tidligere skal Abdullah og Kafeel Ahmeed ha plassert ut bilbomber i London.

DØMT TIL 32 ÅRS FENGSEL: Bilal Abdullah var delaktig i terrorangrepet mot Glasgow. Foto: AP Photo/Bangalore Mirror/Scanpix
DØMT TIL 32 ÅRS FENGSEL: Bilal Abdullah var delaktig i terrorangrepet mot Glasgow. Foto: AP Photo/Bangalore Mirror/Scanpix Vis mer

Massedrap
Ahmeed døde av brannskadene han pådro seg under anslaget mot Glasgow-flyplassen.

I 2006 ble et 20-talls personer pågrepet etter at de skulle sprenge 12 passasjerfly i lufta på Heathrow-flyplassen i London. Planene utløste kaos i flytrafikken.

Og i 2005 mistet 56 mennesker livet og omkring 700 ble skadd da selvmordsbombere slo til mot kollektivsystemet i den engelske hovedstaden, mens terrorister to uker senere forsøkte seg på et nytt anslag mot metropolen. Fire bomber skulle ta livet av uskyldige kollektivpassasjerer - men teknikken fungerte ikke som den skulle.

TRAGEDIE: En hjelpearbeider hjelper et terroroffer vekk fra Edgware Road-T-banen i London etter 7. juli-angrepene i 2005. Foto: AP Photo/Jane Mingay/Scanpix
TRAGEDIE: En hjelpearbeider hjelper et terroroffer vekk fra Edgware Road-T-banen i London etter 7. juli-angrepene i 2005. Foto: AP Photo/Jane Mingay/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media