AKSJON: Fem makedonske politibetjenter er drept og over 30 skadde i en aksjon mot en væpnet gruppe nær grensen til Kosovo. Foto: AFP  PHOTOS / ROBERT ATANASOVSKI
AKSJON: Fem makedonske politibetjenter er drept og over 30 skadde i en aksjon mot en væpnet gruppe nær grensen til Kosovo. Foto: AFP PHOTOS / ROBERT ATANASOVSKIVis mer

Fem politimenn drept i kamper i Makedonia

Aksjon etter terrormistanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem makedonske politibetjenter er drept og over 30 skadde i en aksjon mot en væpnet gruppe nær grensen til Kosovo.

Aksjonen fant sted ved byen Kumanovo nordøst i landet, i et område som hovedsakelig er bosatt av etnisk albanere. Den startet lørdag morgen etter at politiet fikk informasjon om at den væpnede gruppen hadde begynt å røre seg, opplyste politiets talsmann Ivo Kotevski.

Kotevski sa videre at gruppens medlemmer har tatt seg ulovlig inn i Makedonia fra et naboland og at de planla et terrorangrep mot statlige institusjoner.

Han opplyste ikke hvilket land mennene kom fra, men sa at de er godt bevæpnet og har tilhengere i Kumanovo. Lokale medier hevder at de kommer fra Kosovo.

Tøffe sammenstøt Innenriksminister Gordana Jankolovska uttalte på en pressekonferanse at også medlemmer fra den væpnede gruppen er drept, men ikke hvor mange. Politiet har heller ikke oversikt over mulige sivile tap etter den dagslange skuddvekslingen.

Politiet ble angivelig møtt med voldelig motstand i form av snikskyttere, granater og automatvåpen.

Ifølge Reuters kan kampene minne om et albansk opprør i samme region og andre deler av Makedonia i 2001.

Folk flykter Flere lokale medier skriver at politiet avsluttet operasjonen lørdag kveld før mørkets frambrudd, da flere enn 20 menn hadde overgitt seg. Men selv etter det kunne man høre sporadiske skudd.

Det bor omtrent 100.000 mennesker i området der politiet slo til lørdag. Flere av innbyggerne flyktet fra området med eiendelene sine, noen av dem ble evakuert i skuddsikre biler.

Kampene skjedde snaut tre uker etter at rundt 40 kosovoalbanere okkuperte en politistasjon ved en grenseovergang nord i Makedonias. De stilte krav om opprettelsen av en albansk stat i landet.

(NTB)