Fem prosent av norske menn seksuelt misbrukt

Hevder prest som har forsket på overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fem prosent av alle norske gutter og menn har blitt misbrukt en eller flere ganger. Det sier prest som har forsket på overgrep i kristne miljøer.

— Om lag fem prosent av alle voksne menn har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn. Og om lag ti prosent av jentene har vært utsatt for overgrep som barn, og da mener jeg alvorlige overgrep, sier presten Reimunn Førsvoll til TV 2. Han har forsket på seksuelle overgrep i kristne miljøer i flere år.

Førsvoll mener det i tillegg foreligger store mørketall, både innenfor og utenfor de kristne miljøene. Han tror større åpenhet er nødvendig for å få mørketallene opp i dagen.

Forskeren Torbjørn Herlof Andersen har skrevet bok om ofre for overgrep i kristne miljøer. Han mener det er en stor utfordring å bryte tausheten.

— Tausheten er et kardinalkjennetegn ved en overgrepssituasjon, at man ikke kan snakke om det. Det å bryte tausheten og begynne å snakke om det slik at overgrepet på en måte blir virkelig, er et første skritt på veien mot en annen type fortelling om en selv, sier Andersen til TV 2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer