VIFTET MED VÅPENKOPIER:  De fem russejentene kjørte ifølge politiet rundt i en kamuflasjefarget jeep mens de viftet med våpenkopier. Foto: Christian Bråtebekken
VIFTET MED VÅPENKOPIER: De fem russejentene kjørte ifølge politiet rundt i en kamuflasjefarget jeep mens de viftet med våpenkopier. Foto: Christian BråtebekkenVis mer

Fem russejenter innbrakt av politiet

Viftet med våpenkopier under russisk statsbesøk. - Politiet kunne i verste fall ha svart på trusselen, tordner stabssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dabladet): Fem russejenter er innbrakt av politiet etter det stabssjef Johan Fredriksen i oslopolitiet kaller «i særdeleshet hodeløs oppførsel.»

Mens Russlands president Dmitrij Medvedev er på formelt statsbesøk, har jentene kjørt rundt i en kamuflasjefarget jeep mens de har viftet med våpenkopier.

- Det er grenser for hva russen kan tillate seg. Noen ganger er det lov å bruke hodet, tordner stabssjefen.

Pågrepet De fem jentene ble stoppet av politiet og pågrepet utenfor Sentrum politistasjon i Oslo klokka 13.05 i dag.

Ifølge politiet har de da kjørt gjennom Karl Johans gate, Pilestredet, St. Olavs gate, Torggata og Hammersborggata mens de har viftet med kopier av kjente våpentyper.

Jentene hadde på seg russedresser med mørke gensere eller jakker utenpå.

Sikkerhetstiltakene i Oslo sentrum er svært skjerpet i forbindelse med det russiske statsbesøket. Under hele besøket følges Medvedev av sine egne, væpnede sikkrehetsvakter. I tillegg patruljerer væpnet norsk politi Oslo-gatene.

Skjønte ikke alvoret

- De fem jentene har utvist en i særdeleshet hodeløs oppførsel. Ifølge politiet på stedet virket det som om sjåføren skjønte alvoret da de ble stoppet. Problemet var at de andre ikke gjorde det. Vi må nå forsikre oss om at de forstår hva de driver med og hvilke reaksjoner de kunne ha frambrakt, sier Fredriksen til Dagbladet.

- I verste fall kunne jentene ha blitt oppfattet som en reell trussel. De kunne risikert at politiet kunne ha svart på denne trusselen, understreker han.

Russen er foreløpig siktet etter straffelovens paragraf 350 som gjelder ordensforstyrrelse, men politiet vil vurdere de juridiske forholdene. De befinner seg forstatt i politiets varetekt.

- Det er snakk om mulige bøter, sier stabssjefen.

Til andre som beveger seg i Oslo i dag har han følgende anmoding.

- Jeg vil oppfordre alle andre til ikke å opptre like uklokt, sier han.

ANHOLDT:  De fem jentene er innbrakt av poltiet som vil forsikre seg om at de skjønte alvoret. Foto: Christian Bråtebekken
ANHOLDT: De fem jentene er innbrakt av poltiet som vil forsikre seg om at de skjønte alvoret. Foto: Christian Bråtebekken Vis mer