Fem skadd etter eksplosjon

- Mekket raketter i kjelleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEKSE/STAVANGER (Dagbladet.no): I ettermiddag skjedde det en eksplosjon i et bolighus på Tekse i Lund kommune i Sør-Rogaland, og huset ble satt i brann. Fem personer ble skadd i eksplosjonen, som trolig skyldes uvøren omgang med fyrverkeri.

- Eksplosjonen var så kraftig at huset flyttet seg på grunnmuren, sier jourhavende jurist Tor Arvid Bruskeland ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Mistet foten

- Fem menn i 20-åra er skadd. Tre av dem har lette skader, en av dem har splintskader, mens en annen mistet foten, sier operasjonsleder Brit Randulff Karlsen ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) opereres en 26-åring med «alvorlige beinskader» i kveld, mens en 24-åring med «alvorlige brannskader» ligger til undersøkelse. Tilstanden skal være stabil for begge.

De tre øvrige skadde var ved 19-tida i kveld på vei hjem etter en sjekk på legevakta i Egersund.

Fyrverkeri

De første meldingene gikk ut på at det var en sprengladning som gikk av, men politiet opplyste seinere at det var eksperimentering med fyrverkeri som var årsaken til den kraftige eksplosjonen.

FLYTTET SEG PÅ GRUNNMUREN: Eksplosjonen var så kraftig at eneboligen på Tekse i Sør-Rogaland flyttet seg på grunnmuren. Foto: EVEN BERGUM
FLYTTET SEG PÅ GRUNNMUREN: Eksplosjonen var så kraftig at eneboligen på Tekse i Sør-Rogaland flyttet seg på grunnmuren. Foto: EVEN BERGUM Vis mer

- Det er de involverte selv som har forklart at det var fyrverkeri som gikk av, forteller politiadvokat Bruskeland til Dagbladet.no. Han opplyser at en av de fem er eier av huset, men kan ikke spesifisere om han er en av de alvorlig skadde.

- De fem mennene i 20-åra satt nede i kjelleren og «mekket raketter», ifølge egen forklaring. De har også bekreftet at det kun var de fem som oppholdt seg i huset, sier operasjonsleder Karlsen.

En bombegruppe fra Oslo er nå på vei og skal klarere huset før noen andre får lov til å gå inn. De skal også bistå i arbeidet med å finne ut hva som egentlig skjedde i eneboligen, som ligger avsides til ved E39.

Dynamittfunn

Det ble en stund spekulert på om et dynamittbeslag i Lund kommune natt til i går hadde sammenheng med ettermiddagens eksplosjon.

- Det er riktig at det ble funnet dynamitt i en bil i Lund natt til lørdag, men vi ser foreløpig ikke noen forbindelse mellom beslaget og eksplosjonen, forteller jurist Bruskeland, som heller ikke kan si om noen av de involverte er kjenninger av politiet fra før.

Nå avventer politiet resultatene fra undersøkelsene de tekniske etterforskerne og sprengstoffgruppa foretar på åstedet. De vil også foreta vitneavhør før de kan uttale seg mer spesifikt om saken.

- Ingen av de fem mennene er avhørt ennå. Vi kommer til å avhøre dem så snart det lar seg gjøre, samt snakke med naboer og andre vitner. Bombegruppa er på plass seint i kveld og vil ventelig gå i gang med arbeidet i natt, sier politiadvokat Bruskeland til Dagbladet.no.

Fem skadd etter eksplosjon

Full alarm

Luftambulanse fra SUS, et Sea King redningshelikopter, brannvesen og politi fra Egersund var klokka 16.30 på vei til åstedet etter at det ble slått full alarm.

- Vi vet ikke så mye ennå, men ifølge de første meldingene er det full fyr i huset, som ligger avsides til ved E39 mellom Helleland og Ualand, opplyste vaktkommandør Eivind Hamre ved Sør-Rogaland brannvesen til Dagbladet.no i 16.30-tida.

Hamre opplyser at brannvesenet fikk melding om ulykken via AMK. 

Brannen slukket

Ved 17-tida var brannen under kontroll.

- Da vi kom fram, brant det i kjelleren, men vi fikk raskt brannen under kontroll, og den er nå slukket, sier vaktkommandør Hamre til Dagbladet.no i 17.20-tida.

Ifølge Hamre er det store mannskaper fra alle de tre nødetatene på åstedet.

Operasjonsleder Karlsen opplyser at det er opprettet et krisesenter for pårørende på samfunnshuset i Ualand.

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

FULL UTRYKNING: Det ble slått full alarm i 16.30-tida søndag, og alle tre nødetater var raskt på plass med store mannskaper.
SLOKKET BRANN: Det brant i kjelleren da brannmannskapene kom til stedet, men brannen ble raskt slokket.
TIL SYKEHUS MED REDNINGSHELIKOPTER: Den mest alvorlig skadde mannen ble fløyet til Stavanger universitetssjukehus (SUS) i et Sea King redningshelikopter.
PÅ STEDET: Politiet har sperret av et stort område rundt huset, som må klareres som sikkert av en bombegruppe fra Oslo før noen får lov til å gå inn.