Fem skutt utenfor kirke i Colorado

10 mil unna misjonærsenteret hvor fire ble skutt i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til sammen fem personer ble søndag kveld skutt ved en «megakirke» i Colorado Springs i den amerikanske delstaten Colorado. Dette er andre skuddrama rettet mot kristne det siste døgnet, og kun 10 mil skiller de to åstedene.

Ifølge BBC News ble én drept og tre skadd av gjerningsmannen, som selv ble skutt og drept av en sikkerhetsvakt ved kirka.

Flere av de skadde skal være i kritisk tilstand.

Gjerningsmannen, som var bevæpnet med en rifle, skjøt fire personer på parkeringsplassen utenfor kirkesenteret New Life Church før han stormet inn i kirka og skjøt mot et ukjent antall personer.

Han ble skutt av en sikkerhetsvakt inne i foajeen. Det var til sammen 7000 mennesker i og rundt megakirka under angrepet.

Uklart hendelsesforløp

Det var en stund motstridende opplysninger om hva som faktisk skjedde. Pastor Lance Coles forteller til AP at mannen skjøt rundt seg på parkeringsplassen før han gikk inn i kirka, men en talsmann for politiet sier det hele foregikk på utsiden.

- Da vi kom fram, var ofrene på parkeringsplassen og alle de andre i kirka, sier Fletcher Howard til CNN.

NEW LIFE CHURCH: Et av USAs største kirkesentre med ca. 10 000 medlemmer. Arkivfoto: AP/NATHAN W. ARMES/SCANPIX
NEW LIFE CHURCH: Et av USAs største kirkesentre med ca. 10 000 medlemmer. Arkivfoto: AP/NATHAN W. ARMES/SCANPIX Vis mer

Amy Sufak, en talsmann for sykehuset i byen, bekrefter at flere personer er brakt til sykehuset med skuddskader.

Dette er andre skuddrama på under ett døgn i Colorado. I natt ble fire mennesker skutt ved et misjonærsenter 10 mil unna, og amerikanske medier spekulerer nå på om dette kan være samme gjerningsmann, og at han er motivert av en avsky mot kristendommen.

Sexskandale

New Life er et av Colorados største kirker med ca. 10 000 medlemmer. Kirka var ble innblandet i en opprivende sexskandale i fjor, da det kom fram at grunnlegger og pastor Ted Haggard i tre år hadde betalt en mannlig prostituert for sex.

Haggard innrømmet «seksuell umoral» og trakk seg både som leder for kirka og det nasjonale protestantiske kirkerådet, som han på det tidspunktet var leder for.

New Life Churchs hjemmeside nevner ikke skyteepisoden eksplisitt, men opplyser at resten av søndagens program er avlyst, og at aktiviteten blir gjenopptatt i dag.

- Ville overnatte

I natt skjøt og drepte en ukjent gjerningsmann to personer og skadet to andre ved en misjonærskole i Arvada ved Denver, også i Colorado.

Fem skutt utenfor kirke i Colorado

Han entret sovesalen og skjøt rundt seg etter at han hadde blitt fortalt at han ikke fikk tilbringe natten ved senteret, forteller Peter Warren, direktør ved misjonssenteret Youth with a Mission til AP.

Vitner beskriver en 20 år gammel mann med mørk jakke og lue, han skal ha hatt briller og skjegg.

- Vi vet ikke hvorfor han kom til sovesalen, sier Warren. Han kom til døra og spurte om han kunne overnatte. Da han fikk nei skjøt han og løp, forklarer Warren videre.

Leter etter ukjent gjerningsmann

De to som døde var 26 år gamle Tiffany Johnson og 23 år gamle Philip Crouse. De to skadde var begge menn i 20-årsalderen. Alle fire var ansatte ved senteret.

Skytingen skjedde like etter midnatt. Klokka 21.20 i kveld var gjerningsmannen fortsatt på frifot. Naboer har fått beskjed om å være på utkikk etter mannen, og politiet søker i området med hunder.

Youth with a Mission er et senter hvor personer i alle aldrer gjennomgår et tolv måneders kurs for å bli misjonærer.

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

SJOKKERTE: En ansatt ved kirkesenteret trøster et menighetsmedlem etter søndagens sjokkerende episode.
UTRYKNING: En politimann fra spesialstyrken på plass ved megakirka New Life søndag kveld.
SKANDALISERT: Ted Haggard, leder for både New Life Church og det nasjonale protestantiske kirkerådet, ble tvunget til å gå av i fjor. Grunnen var at den erklærte homoekteskapmotstanderen ble avslørt i å ha betalt den mannlige prostiuterte Mike Jones for sex i tre år.
UKJENT GJERNINGSMANN: - Vi vet ikke hvorfor han kom hit, sier direktøren for misjonærsenteret. Her undersøker en politimann området rundt senteret.
VANTRO: En sjokkert New Life-menighet reagerer med vantro 5. november i fjor, da kirkas grunnelegger og leder, homoekteskapsmotstanderen Ted Haggard, erklærte at han hadde gjort seg skyldig i «seksuell umoral».
FELTE PASTOREN: Prostituerte Mike Jones gikk ut offentlig og fortalte at New Life-pastor og -grunnlegger Ted Haggard hadde betalt ham for sex 36 ganger i en treårsperiode.
TILSYNELATENDE IDYLL: Gjerningsmannen skjøt fire personer ved misjonærsenteret Youth with a Mission ved Denver før han sprang fra området. To personer døde.