Fem småbruk evakuert i natt

Ni Østfold-boere ble vekket av politiet. - Dette kommer til å vare minst to dager til .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da mannskapene på den store skogbrannen i Råde i Østfold trodde situasjonen var under kontroll, satte vinden ny fart i flammene.

Klokka 03 i natt dro politiet og vekket beboerne i fem brannutsatte småbruk og hus. I alt ni mennesker er nå evakuert fra sine hjem på Stormyr i Onsøy, like ved kommunegrensa mellom Råde og Fredrikstad.

- Slik situasjonen har utviklet seg, tok vi ingen sjanser. Det brenner i torva en halv meter nede i bakken, og her kommer slokkingen til å vare i minst to døgn til, sier operasjonsleder Bjørn Paulsen i Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

- Håper husene kan berges

Etter at de ni branntruede beboerne var brakt i sikkerhet hos slektninger eller på hotell i Fredrikstad, fant politipatruljen et bakeri som kunne levere frokost til brannstyrken på 60-70 mann.

- Vi håper det ikke blir nødvendig å evakuere flere og at husene kan berges. Situasjonen er fortsatt alvorlig. I morgentimene komemr to branslokkingshelikoptre tilbake, og mansnkapene må byttes ut. Mange har jobbet intenst i flammene og røyken i 10-15 timer.

Berget hyttene

I Froland i Aust-Agder har også brannmannskaper jobbet intenst i natt mot en skogbrann som nå er svidd av 700 - 800 dekar. Et hyttefelt ligger i faresonen.

 KJEMPER MOT FLAMMENE:  Jan Fredrik Veum (14) og Andreas Hagle (13) var med og kjempet mot den store skogbrannen i Østfold til langt på natt. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.
KJEMPER MOT FLAMMENE: Jan Fredrik Veum (14) og Andreas Hagle (13) var med og kjempet mot den store skogbrannen i Østfold til langt på natt. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX. Vis mer

- Hyttene ligger på rett side av ei elv i brannområdet, og det ser nå ut til at de er reddet.

- Brannmannskapene meldte ved 04-tiden at brannen er under kontroll, men at de er redde for vind og ny oppblussing. Derfor vil fortsatt om lag 20 mann være i området, opplyser operasjonsleder Arne Arnesen i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Familie på fem berget

En annen brann i samme politidistrikt krevde også store ressurser i natt.

En enebolig i Hyllestien utenfor Mandal sentrum ble meldt i full fyr ved 02.35-tiden.

- Familien på to voksne og tre barn kom seg velberget ut. Nabohuset måtte evakueres.

- Vi vet ennå ikke hva brannårsaken er, men det er ikke noe som tyder på at det har noe å gjøre med tørken utendørs, sier operasjonslederen.

Kontroll på Konnerud

Fem småbruk evakuert i natt

I alt 26 mann avløser i morgentimene de ti brannmennene i natt som har passet på skogbrannen like ved boligområdet Konnerud ved Drammen.

- Med mindre det ikke skjer noe helt spesielt, mener jeg vi har kontroll og at det ikke lenger skal være noen fare for bebyggelsen, sier utrykningsleder Tom Iversen i brannvesenet i Drammen til Dagbladet.no.

Han har jobbet på brannstedet i natt.

TRUENDE RØYKSKYER: Med truende flammer og røykskader 200 - 300 meter unna, evakuerte politiet i natt ni beboere i det brannherjede området på kommunegrensa mellom Råde og Fredrikstad.