Fem småbruk evakuert i natt

Ni Østfold-boere ble vekket av politiet. - Dette kommer til å vare minst to dager til .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da mannskapene på den store skogbrannen i Råde i Østfold trodde situasjonen var under kontroll, satte vinden ny fart i flammene.

Klokka 03 i natt dro politiet og vekket beboerne i fem brannutsatte småbruk og hus. I alt ni mennesker er nå evakuert fra sine hjem på Stormyr i Onsøy, like ved kommunegrensa mellom Råde og Fredrikstad.

- Slik situasjonen har utviklet seg, tok vi ingen sjanser. Det brenner i torva en halv meter nede i bakken, og her kommer slokkingen til å vare i minst to døgn til, sier operasjonsleder Bjørn Paulsen i Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

- Håper husene kan berges

Etter at de ni branntruede beboerne var brakt i sikkerhet hos slektninger eller på hotell i Fredrikstad, fant politipatruljen et bakeri som kunne levere frokost til brannstyrken på 60-70 mann.

- Vi håper det ikke blir nødvendig å evakuere flere og at husene kan berges. Situasjonen er fortsatt alvorlig. I morgentimene komemr to branslokkingshelikoptre tilbake, og mansnkapene må byttes ut. Mange har jobbet intenst i flammene og røyken i 10-15 timer.

Berget hyttene

I Froland i Aust-Agder har også brannmannskaper jobbet intenst i natt mot en skogbrann som nå er svidd av 700 - 800 dekar. Et hyttefelt ligger i faresonen.

KJEMPER MOT FLAMMENE:  Jan Fredrik Veum (14) og Andreas Hagle (13) var med og kjempet mot den store skogbrannen i Østfold til langt på natt. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.
KJEMPER MOT FLAMMENE: Jan Fredrik Veum (14) og Andreas Hagle (13) var med og kjempet mot den store skogbrannen i Østfold til langt på natt. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX. Vis mer

- Hyttene ligger på rett side av ei elv i brannområdet, og det ser nå ut til at de er reddet.

- Brannmannskapene meldte ved 04-tiden at brannen er under kontroll, men at de er redde for vind og ny oppblussing. Derfor vil fortsatt om lag 20 mann være i området, opplyser operasjonsleder Arne Arnesen i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Familie på fem berget

En annen brann i samme politidistrikt krevde også store ressurser i natt.

En enebolig i Hyllestien utenfor Mandal sentrum ble meldt i full fyr ved 02.35-tiden.

- Familien på to voksne og tre barn kom seg velberget ut. Nabohuset måtte evakueres.

- Vi vet ennå ikke hva brannårsaken er, men det er ikke noe som tyder på at det har noe å gjøre med tørken utendørs, sier operasjonslederen.

Kontroll på Konnerud

Fem småbruk evakuert i natt

I alt 26 mann avløser i morgentimene de ti brannmennene i natt som har passet på skogbrannen like ved boligområdet Konnerud ved Drammen.

- Med mindre det ikke skjer noe helt spesielt, mener jeg vi har kontroll og at det ikke lenger skal være noen fare for bebyggelsen, sier utrykningsleder Tom Iversen i brannvesenet i Drammen til Dagbladet.no.

Han har jobbet på brannstedet i natt.

TRUENDE RØYKSKYER: Med truende flammer og røykskader 200 - 300 meter unna, evakuerte politiet i natt ni beboere i det brannherjede området på kommunegrensa mellom Råde og Fredrikstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer