- Fem soldater drept i Kosovo

Det var nye sammenstøt mellom UCK-geriljaen og serbiske styrker i Kosovo fredag, samme dag som USAs spesialutsending Christopher Hill møtte geriljaledere. Vesten frykter at nye sammenstøt kan true våpenhvilen og avtalen med Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det serbiske informasjonskontoret i Pristina meldte om fem drepte geriljasoldater. Det albanske informasjonskontoret kunne bare bekrefte at det hadde vært sammenstøt i samme distrikt. Geriljaen hadde gått til angrep på en politipatrulje, ifølge serbiske kilder.

Det var nok til at Serbias president Milan Milutinovic truet med at sikkerhetsstyrkene sto klar til når som helst å sette i verk straffeaksjoner i Kosovo. Milutinovic mente at spesialpolitiet burde handle energisk for å forhindre selv enkeltstående angrep.

Advarsel

Spørsmålet om væpnede konfrontasjoner sto etter alt å dømme høyt på dagsorden da Christopher Hill møtte UCK-ledere i Dagobilj, 40 kilometer vest for provinshovedstaden Pristina. UCK-talsmann Jakup Krasnici kom ut sammen med tre andre UCK-ledere og sa møtet hadde dreid seg om fredsplanen som Hill forsøker å få i stand mellom Serbia og kosovoalbanerne.

Geriljaen erklærte våpenhvile 8. oktober. Den står utenfor avtalen USA inngikk med president Slobodan Milosevic, og det volder hodebry på vestlig side. Geriljaen rykker inn i områder serberne har forlatt, og nye angrep kan fremprovosere eller gi påskudd til serbiske aksjoner.

Høyere tap

Den albanske komiteen for menneskerettigheter kunngjorde fredag at 1.770 kosovoalbanere, blant dem 207 kvinner og 193 barn, var blitt drept, massakrert eller henrettet siden kampene brøt ut i Kosovo. Av de drepte er 1.341 blitt identifisert, het det. 86 omkom som følge av mangel på mat eller andre vanskelige levevilkår.

Serbiske kilder opererer med 108 drepte politimenn og 41 drepte soldater.

Avtalebrudd

Utsendinger fra krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia er forøvrig nektet innreise til Kosovo. Dette er et klart brudd på avtalen og resolusjonen som Sikkerhetsrådet vedtok, sa USAs spesialutsending Richard Holbrooke i en kommentar.

Jugoslavias president Slobodan Milosevic lovte domstolens representanter fri innreise til Kosovo, men tok forbehold om domstolens jurisdiksjon på eget territorium. Sjefaktor Louis Arbour og domstolens president Gabrielle Kirk McDonald skulle personlig ledet delegasjonen til Kosovo. De fikk bare innreise til Beograd.

USA og NATO erklærte fredag sin støtte til domstolen, og Storbritannia vil ta saken opp i Sikkerhetsrådet, som er domstolens øverste organ.

(NTB-AFP)