Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem spørsmål og svar om ebola

* Slik må utbruddet stoppes. * Derfor kan det komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å hindre at ebola sprer seg til resten av verden, må utbruddet i Vest-Afrika stoppes. Og det fort, sier Folkehelseintituttet.

1. Hva må til for å stoppe utbruddet i Vest-Afrika?
- Helsesystemene i disse landene var svake i utgangspunktet, og de kan ikke håndtere dette utbruddet uten massiv hjelp utenfra. For å stoppe utbruddet, så må man stoppe at viruset sprer seg fra person til person og sikre at de døde begraves på en trygg måte. Dette krevere en godt organisert og omfattende innsats fra resten av verdenssamfunnet, sier seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet (FFI)

2. Hvor smittsomt er ebola?  
Dagbladet hadde i går en sak om en helsearbeider som sto ubeskyttet få meter fra den norske ebola-smittede. Ebola kan smitte via dråper som slynges ut når pasienten kaster opp, men er ikke så smittsomt som folk kanskje frykter.

- Dråpene med virus faller raskt ned til bakken, så viruset kommer ikke lenger enn rundt en meter fra pasienten. Viruset smitter ikke gjennom luften over større avstander, slik som influensaviruset gjør. Du må ha vært i kontakt med pasienten eller ha vært nærmere enn en meter - og ha fått virus fra pasienten over på egen hud og slimhinner, sier Vold.

3. Hvor sikker kan vi være på at ebola ikke bryter ut i Norge?  

Fem spørsmål og svar om ebola

- Det er gjort beregninger som viser at jo større utbruddet blir i Vest-Afrika, jo større er risikoen for at det kan komme enkeltpasienter som er smittet med ebola til andre land. Risikoen for spredning øker med størrelsen på utbruddet i Guinea, Sierra-Leone og Liberia, og det er viktig å sette inn en stor innsats der i løpet av kort tid, svarer Vold.

4. Hvor trygge er dere på at helsearbeidere som behandler pasienten, ikke blir smittet selv?
Mandag ble en spansk sykepleier bekreftet smittet av ebola, etter å ha behandlet en prest som hadde besøkt de ebola-rammede områdene. 30 personer hun har vært i kontakt, med må overvåkes.

- Men hvis én helsearbeider smittes, så betyr ikke det at vi har et ebola-utbrudd i Norge, i alle fall ikke i slik skala som i Vest-Afrika. Her har vi kompetanse og ressurser ti å hindre videre smitte, hvis én person blir smittet. I Spania kan det ha skjedd en svikt i rutinene, at de ikke hadde gode nok rutiner eller det kan ha skjedd et uhell. De som håndterer pasienten i Norge nå, er kompetente og godt trent. Vi anser det som usannsynlig at smitte til helsepersonell vil skje med de rutinene som sykehuset følger, sier Vold.

5. Hva gjør at ebola dukker opp med jevne mellomrom i Sentral- og Vest-Afrika?

- Det naturlige reservoaret til ebola-viruset er antakelig i flaggermus i disse områdene. Så kan andre typer vilt i området også smittes fra flaggermusene. Og både flaggermus og andre typer vilt spises av befolkningen i området. Smitte til mennesker kan da skje ved slakting eller håndtering av slikt vilt. Denne smitten gir av å til ebola-utbrudd, svarer Vold.

• Les også: 12 myter og fakta om ebola

Fem spørsmål og svar om ebola
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling