Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem større leteaksjoner

Hovedredningssentralen Sør-Norge ber innstendig om at folk tar hensyn til været etter å ha satt i gang fem større leteaksjoner i Sør-Norge.

Lørdag kveld meldte Hovedredningssentralen Sør-Norge at det på daværende tidspunkt pågikk fem større leteaksjoner i Sør-Norge.

HRS, lokale redningssentraler og politidistriktene hadde sendt ut mannskaper i svært dårlig vær, opplyste de.

- Vi ber innstendig om at folk tar hensyn til vær og vind.

Sterkt nedkjølt

I Ullensvang i Hardanger ble en far og en sønn meldt savnet i området mellom Heng og Nipa. Det blåste kraftig i fjellet lørdag kveld, og sikten var dårlig. Mennene gravd seg ned i snøen, opplyser Vest politidistrikt.

Faren i slutten av 40-årene og sønnen i slutten av tenårene fikk tekniske problemer med snøscooteren de kjørte.

- Det var store utfordringer med været. Redningsmannskapene prøvde å ta seg fram med scooter og tråkkemaskin, men måtte gi opp, sier operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB.

Like før klokka 2 meldte politiet at redningsmannskaper hadde klart å ta seg fram til de savnede. Begge var våkne og snakket, men de er sterkt nedkjølt. De ble kjørt til Voss sykehus.

- Vi hadde en formening om hvor de var, og været løyet litt i 1-tiden. Da kom mannskapet seg opp og fikk hentet de to ned, sier Algrøy.

Gravde seg ned

Litt lenger nord i samme fylke ble ytterligere to menn meldt savnet. Mennene hadde lagt ut på tur på ski og truger ved Hamlagrø på Voss.

Mennene var i kontakt med letemannskaper, men måtte grave seg ned i snøen på grunn av vinden.

- Redningsmannskapene har tatt seg fram til de savnede og hentet dem ned. De er i god form, sier Algrøy, som gir honnør til de som har bidratt til redningsaksjonene i distriktet.

- Det har vært utfordrende, men de har gjort en formidabel innsats, sier operasjonslederen.

Leteaksjoner

Ved Valdres var to skigåere værfast på grunn av snø og vind siden klokka 17.32. Innlandet politidistrikt opplyste at skigåerne er i god form.

Rundt klokka 20 ble de hentet ut av redningsmannskaper etter at de ikke klarte å ta seg ned til Fondsbu ved Bygdin i Jotunheimen i Innlandet.

Sørøst politidistrikt meldte om at frivillige letemannskaper hadde lokalisert en skiløper ved Lier i Viken, som det tidligere på kvelden ble opprettet leteaksjon etter.

- Vi har en flott redningstjeneste i Norge med mange flinke frivillige. I denne aksjonen fikk vi god hjelp fra Røde Kors. Det var en mann i 60-åra, som var relativt godt kjent i området, som hadde gått seg vill på ski. Mannen har vært ute siden 15.30 lørdag ettermiddag, og var kald. Nå er han imidlertid pakket ned i en god og varm pulk, sier operasjonsleder Espen Reite til Dagbladet.

Politidistriktet har også utført en leteaksjon i Hemsedal, som ble avsluttet tidligere på dagen. Da gjaldt det en mann i 50-åra som ble meldt savnet på fjellet. Personen kom etter hvert til rette i god behold.

Agder politidistrikt meldte i 21-tida om at to personer hadde gått seg fast i fjellet. Både politiet og Røde Kors var involvert i en leteaksjon etter de aktuelle personene.

To timer etter har en scooterpatrulje og Røde Kors funnet de to personene. De fraktes ned og blir undersøkt av helsepersonell. Begge var ved bevissthet.

Hele Norges coronakart