Fem svensker er med i al-Qaida

Fem personer bosatt i Sverige pekes ut som medlemmer av terroristorganisasjonen al-Qaida av det amerikanske føderale politiet FBI. Det går fram av et dokument som avisa Svenska Dagbladet har tilgang til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge dokumentet skal de fem svenskene ha utgjort kjernen i en svensk «celle». Dokumentet fra FBI omtaler personer fra i alt ni land. I treningsleirer i Afghanistan skal de ha fått opplæring i å angripe flyplasser, kraftverk og militære baser. En del av opplæringen omfattet overvåking og drap på politikere, skriver Svenska Dagbladet.

Tre av de fem har arabiske navn, mens to har svenske, skriver avisen. FBI skal ha kartlagt alle de fem utpekte svenskene, deres forhistorier og deres familier.

Avslørt i avhør

De fem skal ha blitt avslørt i avhør av en mann som i april i fjor ble dømt til en meget langvarig fengselsstraff for å ha planlagt å sprenge flyplassen i Los Angeles. Han ble arrestert på grensen mellom Canada og USA 14. desember med 59 kilo sprengstoff i bilen.

Etter dommen skal mannen, den 32 år gamle Ahmed Ressam, ha bestemt seg for å samarbeide med FBI. Han har deretter fortalt alt han visste om al-Qaida, både når det gjelder organisasjon, medlemmer og metoder.

Ressam skal ha oppgitt at han har truffet og lært de fem å kjenne i løpet av våren, sommeren og høsten 1998 i al-Qaidas leirer i Afghanistan. Ifølge FBI har en av de fem hatt et lengre opphold i Afghanistan, mens de andre bare skal ha vært der noen måneder.

Säpo: Et titall

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo kjenner til at et titall svensker har deltatt ved treningsleirer i Afghanistan.

- Det betyr ikke dermed at alle tilhører al-Qaida. De kan også være medlemmer av andre nettverk, sier Margareta Linderoth, sjef for Säpos enhet for kontraterrorisme.

Linderoth sier at hun ikke kjenner til dokumentet som omtales av Svenska Dagbladet.

Treningsleir

Avisa skriver at en av de fem er den samme 36 år gamle svensken som amerikanske myndigheter tidligere har anklaget for å ville bygge en treningsleir for al-Qaida i Oregon i USA. Dette skal ha skjedd høsten 1999.

Denne 36-åringen skal etter egne opplysninger også være en venn av 29-åringen som akkurat nå sitter varetektsfengslet, siktet for å ha planlagt å kapre et Ryanair-fly fra Västerås til London for kort tid siden. De to skal ha truffet hverandre i svensk fengsel.

NTB