Fem tatt for kunstkuppet i Stockholm

Like før midnatt pågrep politiet i en femte person som er mistenkt for delaktighet i det store kunsttyveriet fra det svenske nasjonalmuseet rett før jul. De stjålne maleriene er ikke funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholmspolitiet opplyste i en pressemelding i går at fire personer ble pågrepet i saken. Alle disse er svenske statsborgere, og ble tatt i Stockholmsområdet. To av dem er i 20-årsalderen, én i 30-årsalderen og den fjerde noe eldre. De fire ble arrestert etter ordre fra svenske påtalemyndigheter. De skal ha vært

«delaktige» i ranet, men politiet er ikke sikre på om de tre som ranet museet i den reneste James Bond-stil, er blant de fire. Arrestasjonene fant sted natt til i går og ut over dagen.

Like før midnatt ble en femte person arrestert i forbindelse med ranet, skriver Aftonbladet. Også dette er en svenske.

- Han er arrestert og i den forbindelse gjøres det flere husransakinger, sier Kenneth Karlsson, vakthavande befal ved Stockholmspolisen, til TT.

Hvilken rolle den femte arresterte kan ha hatt i forbindelse med kunstkuppet mot Nationalmuseumet vil politiet ikke gå inn på.

- Vi kan ikke si noe mer på grunn av spaningstekniska årsaker, sier Kenneth Karlsson til TT.

Mye talar for at den mistenkte hovedmannen ikke er tatt, noe som betyr at politiet arbeider på spreng og uten å si altfor mye om sine aktiviteter.

Flere husransakelser har funnet sted, og politiet utelukker ikke flere pågripelser.

- Det kommer til å bli stor aktivitet i natt, lover spaningsleder Leif Jennekvist.

Kunsttyvene krevde millionbeløp

De tre stjålne maleriene av Rembrandt og Renoir, som på det illegale merkedet verdsettes til rundt 100 millioner kroner, er ikke funnet ved midnatt.

Svensk politi har tidligere vært i kontakt med mellommenn som har krevd et ukjent millionbeløp for å skaffe tilveie de dyrebare maleriene. Politiet fikk overlevert bilder av maleriene tatt ved siden av aviser utgitt etter ransdatoen som bevis på at bakmennene hadde bildene.

- Vi betaler ikke en krone, var politiets svar.

Storran i 1993

Sveriges største kunsttyveri gjennom tidene skjedde i 1993, da tyver stjal verker av Picasso og Georges Braque verdt rundt en halv milliard kroner fra Stockholms Moderne Museum.

To år seinere ble tre personer dømt for deltagelse i ranet. Et av maleriene er fortsatt ikke kommet til rette.

FREKT RAN: Mens en mann med automatgæver holdt vaktene i sjakk tok to andre ranere med seg tre bilder verdt nærmere 100 millioner fra det svenske nasjonalmuseet.