- Fem terrorister utførte angrepet

Fortsatt uklart hvem som står bak terroraksjonen i Tunisia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke kommet noen meldinger om hvem som stod bak angrepet på Bardo-museet i Tunisias hovedstad Tunis tidligere i dag. Landets myndigheter har foreløpig ikke uttalt seg noe om dette.

To gisseltakere ble drept da politiet stormet bygningen, men ifølge statsminister Habib Essid er to eller tre gjerningspersoner fremdeles på frifot.

Store politistyrker søker nå i området etter spor som kan leder dem nærmere de andre som skal ha stått bak angrepet.

- Fem sto bak - Fem terrorister utførte angrepet på Bardo-museumet. To av disse ble drept av sikkerhetsvakter, sier statsminister Essid på en pressekonferanse.

- Vi har ennå ikke fastslått de to drepte terroristenes identitet, legger han til.

Samtidig skal talsmann for innenriksdepartementet, Mohamed Ali Aroui, ha omtalt gisseltakerne som «islamister» på nasjonal radio, ifølge CNN.

- Godt planlagt Mennene som tok seg inn på Bardo, Tunisias største turist-museum, var iført militært tøy og var bevæpnet med kalasjnikover, ifølge vitner.

- To militante åpnet ild mot turistene da de gikk fra bussene mot museet, sier en ansatt ved Bardo til nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 200 mennesker befant seg inne på museet da angrepet skjedde.

FLERE PÅ FRIFOT: Tunisias statsminister Habib Essid skal ha uttalt på en pressekonferanse i kveld at de tror fem personer stod bak angrepet på Bado-museet. - Fem terrorister utførte angrepet. To av disse ble drept av sikkerhetsvakter, sier han.
Foto:  AFP PHOTO / ARBI SOUSSI
FLERE PÅ FRIFOT: Tunisias statsminister Habib Essid skal ha uttalt på en pressekonferanse i kveld at de tror fem personer stod bak angrepet på Bado-museet. - Fem terrorister utførte angrepet. To av disse ble drept av sikkerhetsvakter, sier han. Foto: AFP PHOTO / ARBI SOUSSI Vis mer

- Angrepet må ha vært godt planlagt siden de visste at det skulle komme svært mange turister akkurat denne onsdagen, fastslår visepresidenten i den tunisiske nasjonalforsamlingen, Abdelfattah Mourou, ifølge France Info.

Turister blant de drepte Minst 21 mennesker ble drept i angrepet, og flere titalls skadet. Ifølge den tunisiske statsministeren er 17 av de drepte turister fra Italia, Tyskland, Polen og Spania.

En av de drepte var en tunisisk sikkerhetsvakt, og en annen var en kvinnelig renholdsarbeider. I tillegg ble altså to gisseltakere drept.

- Symbolsk effekt Nord Afrika-ekspert, Geoff Porter sier til Boston Herald at et angrep lik dagens har vært ventet i Tunisia.

- Dagens angrep kommer ikke ut av intet. Økende press på terrorvirksomhet kan ha vært utslagsgivende for at terrorister søker andre mål, med mer symbolsk effekt i hovedstaden, sier han.

Angrepet kommer en dag etter at Tunisia offentliggjorde at de hadde tatt en mengde våpen fra jihadistgrupperinger i landet.

- Angrepet hadde til hensikt å ødelegge for den tunisiske økonomien, sa statsminister Essid på en pressekonferanse, der han også oppfordret tunisierne til å stå samlet.

Sjekker twitter-meldinger Som Dagbladet skrev tidligere i dag undersøkes det om en twittermelding i forkant av angrepet, postet på en pro-IS twitterkonto, kan ha sammenheng med aksjonen.

«(Det) kommer gode nyheter til #Tunisias muslimer, og et sjokk til de vantro og hyklerne, spesielt de som hevder å være kulturelle», heter det i twittermeldingen fra kontoen riif0BA9, gjengitt og oversatt av The Guardian her.

Etter det Dagbladet forstår er meldingen postet før terrorangrepet mot museet.

EU trekker IS-kobling EUs utenrikssjef Federica Mogherini anklaget tidligere i dag ekstremistgruppa IS for å stå bak angrepet. Hun har i etterkant trukket uttalelsen, og sier nå at hun mener «terrororganisasjoner» står bak.

Angrepet er igjen rettet mot land og innbyggere i Middelhavsområdet, påpeker Mogherini.

- Dette styrker vår vilje til å samarbeide med våre partnere i kampen for å bekjempe terrorisme, slår utenrikssjefen fast.

TOK GISLER: Et bilde tatt fra Tunisisk statlig TV viser gisler som rømmer fra bardo-museet , det to angripere drepte turister og tok gisler i dag. Foto: AFP PHOTO / TUNISIA 1
TOK GISLER: Et bilde tatt fra Tunisisk statlig TV viser gisler som rømmer fra bardo-museet , det to angripere drepte turister og tok gisler i dag. Foto: AFP PHOTO / TUNISIA 1 Vis mer