Kvinner i protest mot voldtekt i Indias hovedstad New Delhi onsdag. Det har vært daglige protester over store deler av India siden mishandlingen og gjengvoldtekten mot en 23 år gammel indisk kvinne 16. desember. Foto: Reuters / NTB scanpix
Kvinner i protest mot voldtekt i Indias hovedstad New Delhi onsdag. Det har vært daglige protester over store deler av India siden mishandlingen og gjengvoldtekten mot en 23 år gammel indisk kvinne 16. desember. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Fem tiltalt for brutal gjengvoldtekt

Den indiske saken har rystet verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem menn ble i dag tiltalt for den brutale gjengvoldtekten og mishandlingen av en 23 år gammel kvinne i New Delhi.

Politiet la fram bevis for voldtekt, bortføring og drap mot de fem, som selv ikke var ikke til stede under møtet i det lille rettslokalet sør i den indiske hovedstaden.

Kvinnen, som studerte fysioterapi, døde sist lørdag på et sykehus i Singapore dit hun ble brakt i et forsøk på å redde livet hennes. Bevismaterialet utgjør rundt 1000 sider skriftlige rapporter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til de fem, som stort sett er slumbeboere i New Delhi, er en sjette person anklaget, men han skal bare være 17 år og regnes som mindreårig. Politiet venter svar på medisinske prøver som skal gi definitivt svar på hans alder.

Medieinteresse Voldtekt registreres hver 18. time i hovedstaden New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall. Det som registreres, er trolig bare en del av tilfellene.

Doktorgradsstipendiat Elida Jacobsen ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) peker på flere årsaker til at denne saken har utløst så sterke reaksjoner.

- Det var en veldig brutal voldtekt. Måten det skjedde på, og at mediene engasjerte seg, har nok vært avgjørende, sier Jacobsen til NTB.

Generelt er voldtekt også i India forbundet med skam, og familier synes det er vanskelig å forfølge sakene. Når mediene tar opp en sak, er det lettere, understreker Jacobsen. Hun peker også på at sivilsamfunnet og den voksende middelklassen engasjerer seg mer.

Jacobsen tror saken som nå får så stor oppmerksomhet, vil sette varige spor.

- Vi ser at saken vil føre til lovendringer og skape fortgang i behandlingen av voldtektssaker, sier hun.

Politikk Indias innenriksminister, Sushilkumar Shinde, har sagt at hvis de fem kjennes skyldig, vil de få dødsdom. Gjengvoldtekten og mishandlingen er blitt møtt med krav om at de fem skal henges.

Indias høyesterettsjustitiarius Altamas Kabir har imidlertid advart mot å la det offentlige raseriet styre rettsprosessen.

Forsvarere tilknyttet distriktsdomstolen i New Delhi har bestemt seg for ikke å ville forsvare de fem. Regjeringen vil derfor måtte oppnevne forsvarere for dem.

Demonstrasjoner og protester har preget gatene i New Delhi og andre indiske byer siden overgrepet skjedde 16. desember.

(NTB)