Fem tiltalt for overfallet på Kadra

Fem personer er tiltalt for overfallet på norsk-somaliske Kadra Yusuf. Påtalemyndigheten mener motivet bak angrepet er Kadras uttalelser om Koranens kvinnesyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Oslo har, etter det Dagbladet erfarer, tiltalt fem personer for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. En av dem er også tiltalt for trusler mot norsk-somaliske Kadra Yusuf. Saken mot en av de siktede, en kvinne, er henlagt.

To av dem som ble pågrepet etter overfallet, var siktet for rasisme. Dette spørsmålet har vært vurdert av Riksadvokaten, som har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å tiltale noen etter rasismeparagrafen, ifølge Dagbladets opplysninger.

Lugget og spyttet på

Det var i april i fjor at Kadra Yusuf ble overfalt på åpen gate i Oslo sentrum. To dager tidligere hadde Kadra sagt til VG at Koranens syn på kvinner bør fortolkes på nytt. I vurdering av tiltalespørsmålet, har statsadvokaten lagt vekt på at overfallet – ifølge påtalemyndigheten – blant annet har sin bakgrunn i hennes uttalelser om kvinnesynet i Koranen.

Derfor er de fem tiltalt for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Ifølge tiltalen skal Kadra Yusuf ha blitt både lugget og spyttet på.

Det er statsadvokat Elisabeth Ramstad som har tatt ut tiltalen.

– Jeg vil ikke kommentere tiltalen så lenge jeg ikke har fått bekreftet at den er forkynt, sa Ramstad til Dagbladet i går kveld.

Heller ikke politiadvokat Kåre Solvoll ved Oslo politidistrikt ville i går kommentere tiltalen, som trolig blir offentliggjort i dag.

Foto: Bjørn Langsem
Foto: Bjørn Langsem Vis mer

– Et signal

Politiadvokat Solvoll har tidligere sagt at de ville opprettholde rasismesiktelsen.

– Her har man forsøkt å kneble ei jente med egne meninger. Kadra sto fram og snakket kvinnefrigjøring i dette miljøet. Dette er derfor et signal til alle jenter som ønsker å mene noe. Det er en truende handling utført av flere personer for å få fornærmede og andre til å avstå fra å ytre seg. I et slikt lys er det viktig at politi og påtalemyndighet bruker de midler vi kan etter loven for å forsvare denne retten, sa Solvoll etter et fengslingsmøte i saken.

De fem som nå er tiltalt, nekter straffskyld. Advokat Abdelilah Saeme forsvarer en 21-åring som tidligere er dømt for ran og vold.

– Var på fotballpub

– Jeg har ikke fått tiltalen, men min klient nekter straffskyld. Han har forklart at han ikke var til stede da dette skjedde. Han har forklart at han var på fotballpub i sentrum, og deretter på Grünerløkka natta dette skjedde. Han overnattet også oss noen venner. Han har bedt politiet om etterforskningsskritt som kan bekrefte hans forklaring om at han ikke deltok, sier Saeme til Dagbladet.

Advokat Morten Furuholmen representerer en av dem som opprinnelig var siktet etter rasismeparagrafen.

– Jeg er heller ikke kjent med tiltalen, men min klient har i fengslingsmøter nektet straffskyld, sier Furuholmen.

– Sparket og slo

Ifølge Kadra ropte gjerningsmennene «der er hun som har tråkket på Koranen».

– Så stimlet de rundt meg og jeg ble slått i bakken. De sto i ring rundt meg og sparket og slo. Noen ropte vers fra Koranen, andre slengte skjellsord, sa hun til Dagsavisen.

Kadra ble landskjent da hun i TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2000 avslørte at imamer i Norge oppfordret til ulovlig omskjæring av kvinner. Etter dette ble Kadra Yusuf både hyllet og drapstruet. Etter overfallet fortale hun at hun i de siste dagene hadde vært livredd for å gå ut.

– Jeg har ikke gjort noe galt, likevel må jeg se meg litt ekstra over skuldra. De som julte meg opp var feige, og Muslimsk råd kommer på en god andreplass.

– Jeg kommer til å fortsette denne kampen, til de kommer på banen og slutter å gjemme seg bak argumenter som at kvinners plass i islam handler om kultur og ikke religion. Det er bare tull. Religion og kultur innen islam går i hverandre, sa Kadra Yusuf .

Kåre Solvoll,