Fem turister i Malaysia-mareritt etter nakenbilde på fjelltopp. Mottar dødstrusler og risikerer fengsel

Får skylda for jordskjelv som drepte 18.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30. mai gikk en gruppe på ti unge turister til toppen av Mount Kinabalu i Malaysia. På vei ned fra den over 4000 meter høye toppen, bestemte de seg for å kle av seg og ta bilder av den lille utsekeielsen.

Ei knapp uke etterpå, 5. juni, rystet et jordskjelv på 6,0 området. 18 mennesker ble drept. I etterkant av jordskjelvet har lokale myndigheter i Sabah-delstaten lagt skylda for jordskjelvet på turistene, og hevder at nakenstuntet gjorde fjellets «sjel» sint.

Nå sitter fem av turistene i et rettsmareritt i Malaysia.

- Lei seg De fem som nå er pågrepet kommer fra Canada, Nederland og Storbritannia. Den britiske 24-åringen Eleanor Hawkins er en av dem som nå sitter arrestert, og risikerer tre måneder i fengsel eller bøter for uanstendig oppførsel.

- Hun er redd og lei seg. Vi håper ikke de prøver å gjøre et eksempel ut av henne, sier Eleanors far, Timothy Hawkins, til britiske Telegraph.

- Vi fikk så vidt snakket med henne og hun vet at det hun gjorde var dumt og respektløs. Hun er veldig lei seg for fornærmelsen hun har påført det malaysiske folk, sier faren.

Hawkins var elevleder ved privatskolen Ockbrook. Hun reiste på en lang tur i Sørøst-Asia og hadde inntil denne uka sitt livs beste tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne tirsdagen ble hun pågrepet på Tawau-flyplassen på Borneo - der fjellet ligget - da hun skulle fly til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Tre av de andre som deltok i nakenstuntet ble også pågrepet tirsdag, etter å ha meldt seg selv for politiet. Kanadieren Emil Kaminski ble pågrepet onsdag.

Fem av de andre som er mistenkte i saken, er ikke pågrepet, men myndighetene forklarer at de søkes etter.

Trusler 33 år gamle Kaminiski sitter nå pågrepet i Malaysia, og han har tydeligvis internett på cella, som han selv skriver på Twitter. Han har vært ute i sosiale medier og kritisert myndighetene i landet kraftig:

- Masidi Majun, du er en idiot, ikke en turistminister, skriver han.

Turistministeren har selv engasjert seg i saken på sosiale medier, og er i tydelig konflikt med Kaminski.

Washington Post har gått gjennom en rekke av sosiale medier-kontoene til Kaminski, og nakenstuntet har gjort malaysierne veldig sinte. Han mottar stadig dødstrusler i kommentarer på sosiale medier.

STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 16. Foto: Kinabula Park / Facebook
STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 16. Foto: Kinabula Park / Facebook Vis mer

- Hundretusenvis av folk er fly forbanna. Jeg har mottatt tusenvis av hat-e-poster og dødstrusler, sier han ifølge nettstedet stuff.

Guiden som var med følget på turen, rapporterte ikke hendelsen før 2. juni.

I en politirapport forteller han at han forsøkte å stoppe turistene. Da skal de ha svart: «Din idiot. Dra til helvete». Det har også vært rapporter i Malaysia om at turistene fornærmet og tisset på guiden.

Skylder på «naking» Visestatsminister i delstaten Sabah, som ble rammet av jordskjelvet, var den første som la skylda på turistene.

- Jordskjelvet ble forårsaket av turistenes vanhellige handling. Det er en usivilsert og respektløs handling. Uansett om folk vil tro det eller ei, er det dette vi Sabahnere tror på. Da jordskjelvet inntraff, var det som om vi fikk en bekreftelse på vår tro, sier visestatsminister Tan Sri Joseph Pairin Kitingan til nettstedet Malay Mail online.

Videre sier han at fjellet er hellig, og at innbyggerne som bor rundt fjellet mener det bærer deres forfedres sjel. Pairin Kitingan sier at han kort tid etter stuntet hadde en anelse om at noe kom til å gå galt.
 
- Dagen etter var jeg på vei til flyplassen, da jordskjelvet inntraff. Når noe slikt skjer, er det for meg en klar sammenheng. Jeg er sikker på at det er en sammenheng. Vi må ta dette som en påminnelse på at lokal tro og skikk må respekteres, sier han.

Den malaysiske storavisa The Star skriver også at flere malaysiere har lagt skylda for jordskjelvet på turistene. Ifølge avisa har en av guidene som ledsaget gruppa på det 4095 meter høye fjellet forklart at turistene ignorerte advarslene om å ta bildet.

Visestatsminister Pairin Kitingan sier ifølge New York Times at det vil bli holdt en rituelle seremoni for å «berolige fjellets sjel».

Alle de 18 omkomne fra skjelvet er identifisert. Skjelvet hadde en styrke på 6,0, og det er flere tiår siden sist landet ble rammet av et like kraftig skjelv.

«TIME OF MY LIFE»: Reseblogger Emil Kaminske fra Canada skal ha vært med på turen. Han la i etterkant ut dette bilder, og kritiserer samtidig malaysiske myndigheter for å holde igjen turistene som skal ha deltatt i stuntet. Foto: Facebook
«TIME OF MY LIFE»: Reseblogger Emil Kaminske fra Canada skal ha vært med på turen. Han la i etterkant ut dette bilder, og kritiserer samtidig malaysiske myndigheter for å holde igjen turistene som skal ha deltatt i stuntet. Foto: Facebook Vis mer