Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs innreiseforbud

Femåring anholdt i over fire timer på flyplass. Trumps talsmann forsvarer hendelsen

Senator ber presidenten om å skamme seg.

INNREISEFORBUD: En mor og en sønn ble separert fra hverandre fra hverandre lørdag, på grunn av Donald Trumps innreiseforbud. I flere nervepirrende og frustrerende timer ventet moren, uvitende om hun ville bli forent med sin fem år gamle sønn. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En femårig amerikansk gutt med iransk bakgrunn ble ifølge TV-stasjonen WJLA anholdt og skilt fra moren i flere timer lørdag, mens immigrasjonspolitiet på Dulles flyplass i Washington sjekket ham ut i henhold til president Trumps nye innreiseforbud.

Gutten var på vei hjem til USA sammen med et annet familiemedlem da han ble anholdt ved ankomst. Moren ventet utenfor i over fire timer før hun ble gjenforent med sønnen, etter at bakgrunnen hans var saumfart av myndighetene.

Skal hindre terrorisme

Reaksjonene på sosiale medier har vært sterke.

- Hei, Trump-velgere. Her er deres store, skumle terrorist. En fem år gammel gutt, anholdt i timevis, mens han desperat ventet på mammaen sin, skriver skuespiller Enid-Raye Adams på Twitter.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Da Trumps talsmann Sean Spicer i går ble spurt om innreiseforbudet - som gjelder borgere fra sju overveiende muslimske land og skal hindre terrorisme - bør gjelde også femåringer, var svaret ja.

- Det er derfor vi sakker ned prosessen litt. For å sikre oss at hvis de er fem år gamle, kanskje de er med foreldrene sine og ikke utgjør en trussel. Men å anta at bare på grunn av noens alder eller kjønn eller noe, at de ikke utgjør en trussel, ville være villedet og galt, sa Spicer på sin daglige pressekonferanse.

President Trump underskrev den kontroversielle ordren fredag. Siden da er i overkant av 100 personer blitt anholdt på amerikanske flyplasser, inkludert femåringen.

- Ikke noen trussel

Den demokratiske Maryland-senatoren Chris Van Hollen opplyste seinere at femåringen er bosatt i hans delstat. Gutten ble anholdt fordi moren er født i Iran, et av de sju landene på Trumps liste.

- Denne femårige amerikanske borgeren og Maryland-innbyggeren er ikke noen trussel mot landet vårt. Trumps forordning er, skriver senatoren på Twitter.

Dagen før kalte han anholdelsen «uhørt» på Facebook.

- Han ble anholdt på tross av at vi på forhånd varslet myndighetene om hans ankomst. Skam deg, Donald Trump.

Justisministeren sparket

I en rekke byer verden over har tusener demonstrert mot presidentens forordning. Motstanden mot innreiseforbudet strekker seg også inn i amerikanske domstoler, og i natt ble det kjent at den midlertidige justisministeren Sally Q. Yates er avsatt etter uttalelser der hun sår tvil om forordningens lovlighet.

Lørdag stakk flere dommere kjepper i hjulene på innreiseforbudet. I New York bestemte den føderale dommeren Ann Donnelly at personer som landet med gyldige visum, ikke kan sendes tilbake, en ordre som gjelder hele USA, ifølge Reuters

I østlige Virginia, der Dulles flyplass ligger, utstedte dommer Leonie M. Brinkema en midlertidig forføyning som hindrer myndighetene i å deportere lovlige fastboende fra flyplassen, skriver New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling