Barnedrap ryster Wales:

Femåring ble mishandlet til døde

Logan Mwangis (5) familie forsøkte å dekke over drapet ved å melde femåringen savnet.

DREPT: Fem år gamle Logan Mwangi ble mishandlet til døde av stefaren og en 14 år gammel gutt. Foto: Dimitris Legakis/Athena Pictures/Shutterstock
DREPT: Fem år gamle Logan Mwangi ble mishandlet til døde av stefaren og en 14 år gammel gutt. Foto: Dimitris Legakis/Athena Pictures/Shutterstock Vis mer
Publisert

Fem år gamle Logan Mwangi ble 31. juli 2021 funnet i elva Ogmore i landsbyen Sarn i Wales.

Under Spider-Man-genseren og pysjbuksa dekket av dinosaurer, ble det konstatert hele 56 ytre skader.

I løpet av rettssaken kom det fram at femåringens skader var veldig spesielle. ifølge The Independent liknet de skader funnet hos omkomne etter bil- og fallulykker.

Logan bodde sammen med mora Angharad Williamson (31) og samboeren John Cole (40).

Innimellom bodde det en 14 år gammel gutt hjemme hos dem. Tenåringen skal ha sett på Cole som en farsfigur, og 40-åringen skal ha fungert som vergen hans store deler av livet.

ÅSTED: Kriminaltekniker utenfor familiens hjem i Sarn nær Bridgen i Wales. Foto: Ashley Crowden/Shutterstock
ÅSTED: Kriminaltekniker utenfor familiens hjem i Sarn nær Bridgen i Wales. Foto: Ashley Crowden/Shutterstock Vis mer

Dyttet ned trapp

I august 2020 måtte den da fire år gamle Logan til legevakta etter at han hadde falt ned trappa hjemme. Det stygge fallet resulterte i brukket kragebein.

Seinere ble det kjent at det var 14-åringen som hadde dyttet ham.

Da femåringen i juli i fjor testet positivt på corona, stengte mora og stefaren ham inne på soverommet.

De satte opp et gitter foran døra for å forhindre ham fra å komme ut.

RYSTER: Lokalbefolkningen minnes Logan Mwangi ved elva han ble funnet. Foto: Dimitris Legakis/Athena Pictures/Shutterstock
RYSTER: Lokalbefolkningen minnes Logan Mwangi ved elva han ble funnet. Foto: Dimitris Legakis/Athena Pictures/Shutterstock Vis mer

To dager før Logan ble funnet død i elva, ble femåringen mishandlet etter at han angivelig skal ha sølt brus.

Cole og 14-åringen angrep Logan, og slo ham i magen. Ifølge moras forklaring i rettssalen, skal tenåringen ha sparket gutten over ende og dunket hodet hans mot gulvet.

Bevisene tok knekken på juryen

Joselyn Sellen, en av de tolv jurymedlemmene, sier til BBC at bevisene som ble framlagt i retten var så grusomme at hun ble sykemeldt fra jobben.

Da en barnelege beskrev hvordan femåringens siste timer var, tok det knekken på jurymedlemmet.

- Det var utrolig vanskelig. Du blir tatt med til et veldig mørkt sted når du hører den slags bevis. Man fortsetter bare å tenke på hva som skjedde med barnet, og hvordan han må ha lidd, sier Sellen.

Logan hadde omfattende blåmerker i bakhodet, samt flere rifter i tarm og lever.

- Saken tok fullstendig over livet mitt. Jeg ble traumatisert. Hvordan var det for Logan? Lo han noen gang? Hva skjedde hvis han gråt?, sier Sellen.

Juryen brukte fem timer på å komme til enighet. Mora, stefaren og tenåringen ble alle tre dømt til livstid i fengsel.

Mora må sone i 28 år før hun får mulighet til å søke om prøveløslatelse. Cole må sitte inne i minst 29 år, mens tenåringen må sone i 15 år.

DØMT: Angharad Williamson og John Cole er begge dømt til livstid for drapet på femåringen. De må sone i henholdsvis 28 og 29 år før de kan søke om prøveløslatelse. Foto: Shutterstock
DØMT: Angharad Williamson og John Cole er begge dømt til livstid for drapet på femåringen. De må sone i henholdsvis 28 og 29 år før de kan søke om prøveløslatelse. Foto: Shutterstock Vis mer

Var innesperret

Ifølge The Guardian døde Logan etter flere måneder med mishandling. Gutten skal ha vært innesperret på soverommet sitt store deler av tida.

Mora, stefaren og tenåringen skal seinere ha forsøkt å dekke over drapet ved å melde femåringen savnet.

Sannheten var at de hadde dumpet liket i elva.

The Guardian skriver at barnevernet var klar over skadene Logan hadde pådratt seg flere måneder før han døde. Likevel ble det ikke gjort noe for å redde ham ut av det voldelige hjemmet.

En sosialarbeider var dagen før Logans død på besøk hjemme hos familien. Hun ble nektet å se femåringen, da mora skyldte på coronasmitte.

Hun ble værende i 20 minutter og dro uten å verken se eller høre Logan, skriver BBC.

- Glad i å skade barn

Dagen etter filmet overvåkingskameraer Cole og tenåringen bære den lille femåringen ut av leiligheten, før de kvittet seg med ham i elva.

Tenåringen skal tidligere ha framsatt trusler om å drepe Logan, uttalte tidligere fosterforeldre under rettssaken.

Ifølge en sosialarbeider skal 14-åringen også ha sagt at han var glad i å skade barn, og at han fikk en orgasmisk følelse av det.

PREGET: Femåringens far, Ben Mwangi (t.h), avbildet i april 2022. Foto: Pa Photos
PREGET: Femåringens far, Ben Mwangi (t.h), avbildet i april 2022. Foto: Pa Photos Vis mer

Under rettssaken ble det kjent at Cole skal ha mislikt femåringens utseende, fordi han liknet på sin far med kenyanske røtter.

Utenfor rettslokalet sa faren Ben Mwangi at sønnen var den «vakreste gutten».

- Jeg elsket ham så mye. På en eller annen måte må jeg klare å leve videre, vel vitende om at jeg aldri kommer til å se ham vokse opp og bli den fantastiske mannen jeg visste han kunne være.

- De fantastiske minnene jeg har om sønnen min vil aldri ødelegges. De vil for alltid være i mitt hjerte og i min sjel, sa faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer