Femårsflommen kommer i dag

Verst på Østlandet. Fortsatt høy vannføring på Vestlandet.

IKKE FULLT SÅ ILLE: Det er ventet femårsflom på Østlandet, og fortsatt høy vannføring vestpå. Det blir under ingen omstendigheter så ille som under storflommen i 1995 - her på Tretten i Gudbrandsdalen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
IKKE FULLT SÅ ILLE: Det er ventet femårsflom på Østlandet, og fortsatt høy vannføring vestpå. Det blir under ingen omstendigheter så ille som under storflommen i 1995 - her på Tretten i Gudbrandsdalen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (dagbladet.no): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler høy vannføring i mange vassdrag i dag, særlig øst på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

-Med de nedbørsmengde som er varslet for i dag og i morgen, vil det bli høyest vannføring på Østlandet, spesielt i Østfold og sør i Hedmark. Vannføringen på Vestlandet blir ikke høyere enn i forrige uke, men fortsatt oppunder flom, sier Erik Holmqvist, NVEs vakthavende hydrolog, til Dagbladet.

Fulle innsjøer

På Østlandet har vannivået i mange innsjøer bygget seg opp over tid. Spesielt i Moss- og Halden-vassdraget er det nå mye vann, og dermed overhengende fare for en såkalt femårsflom.

-Folk må forberede seg på vannføringer opp mot femårsflom spesielt i Halden- og Moss-området. Men også ellers på Østlandet kan det bli femårsflom, sier Blomqvist.

Det kalles femårsflom fordi vannføringen er så stor at det i snitt går fem år mellom hver gang en slik flom oppstår.

Ber utsatte følge med

Men han skynder seg å legge til at dette neppe blir dramatisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer