Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Femårsflommen kommer i dag

Verst på Østlandet. Fortsatt høy vannføring på Vestlandet.

IKKE FULLT SÅ ILLE: Det er ventet femårsflom på Østlandet, og fortsatt høy vannføring vestpå. Det blir under ingen omstendigheter så ille som under storflommen i 1995 - her på Tretten i Gudbrandsdalen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
IKKE FULLT SÅ ILLE: Det er ventet femårsflom på Østlandet, og fortsatt høy vannføring vestpå. Det blir under ingen omstendigheter så ille som under storflommen i 1995 - her på Tretten i Gudbrandsdalen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (dagbladet.no): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler høy vannføring i mange vassdrag i dag, særlig øst på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

-Med de nedbørsmengde som er varslet for i dag og i morgen, vil det bli høyest vannføring på Østlandet, spesielt i Østfold og sør i Hedmark. Vannføringen på Vestlandet blir ikke høyere enn i forrige uke, men fortsatt oppunder flom, sier Erik Holmqvist, NVEs vakthavende hydrolog, til Dagbladet.


Fulle innsjøer

På Østlandet har vannivået i mange innsjøer bygget seg opp over tid. Spesielt i Moss- og Halden-vassdraget er det nå mye vann, og dermed overhengende fare for en såkalt femårsflom.

-Folk må forberede seg på vannføringer opp mot femårsflom spesielt i Halden- og Moss-området. Men også ellers på Østlandet kan det bli femårsflom, sier Blomqvist.

Det kalles femårsflom fordi vannføringen er så stor at det i snitt går fem år mellom hver gang en slik flom oppstår.

Ber utsatte følge med

Men han skynder seg å legge til at dette neppe blir dramatisk.

-Det kan selvfølgelig skape problemer for noen. Men hus og bygninger blir i liten grad skadet ved femårsflom. De som bor utsatt til, bør selvfølgelig følge med, sier NVEs vakthavende hydrolog.
Han legger til at flommen vil dabbe av allerede fra i morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media