Fembarns-faren ville bli islamsk kriger

Fembarnsfaren fra Syria som tok med seg sin norske kone og fem små barn til det borgerkrigsherjede landet ville slutte seg til terrorgruppa Den islamske stat.

VILLE KJEMPE:  Fembarnsfaren som tok med seg kona og fem barn til Syria, ville slåss sammen med terrorgruppa Den islamske stat (tidligere ISIL. I dag begjæres han varetektsfengslet - siktet for narkoforbrytelser. Foto:
VILLE KJEMPE: Fembarnsfaren som tok med seg kona og fem barn til Syria, ville slåss sammen med terrorgruppa Den islamske stat (tidligere ISIL. I dag begjæres han varetektsfengslet - siktet for narkoforbrytelser. Foto:Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35-åringen fra Syria som tok med seg sin norske kone og parets fem små barn - fra ett til åtte år - til Syria, framstilles i dag for varetektsfengsling.

- Mannen blir begjært varetekstfengslet, bekrefter politiadvokat Jan-Fredrik Senum i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Men det er ikke kidnappingen av kona og parets fem små barn eller det at Politiets sikkerhetstjeneste nå vurderer som forsøk på å slutte seg til en terrororganisasjon som er grunnlaget for fengslingsbegjæringen.

Den islamske stat Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter har gode spor som viser at 35-åringen skulle slutte seg til den fryktede terrororganisasjonen Den islamske stat (tidligere kjent som ISIL) i Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker forholdet, men har foreløpig ikke formelt siktet fembarnsfaren etter terrorlovene.

Amfetamin-tatt I april 2013 ble den 35 år gamle syreren tatt på Gardermoen med 468 gram metamfetamin og 379 gram hasj.

I vinter ble han i Senja tingrett dømt til to års fengsel. Saken ble behandlet som en tilståelsesdom, en dom 35-åringen seinere anket. Straffesaken skal opp til ny behandling i Hålogaland lagmannsrett den 18. september.

Ikke avhørt Kvinnen - den 33 år gamle fembarnsmora - som kom hjem til Norge lørdag, etter marerittet i Syria er foreløpig ikke avhørt av politiet.

Regionallensmann Arnold Nilsen i Midt-Troms har ledet etterforskningen, etter at familien til kvinnen for vel en måned siden meldte henne savnet.

- Kvinnen er foreløpig ikke avhørt. Hun er sterkt preget av det som har skjedd, og få nå hjelp, sier regionallensmannen til Dagbladet.

Han bekrefter at kvinnens hjemkommune i Troms allerede har et apparat klart til å ta imot de fem små barna - fra ett til åtte år gamle - når de kommer hjem til Nord-Norge.

- Når hun er i stand til det, vil hun bli avhørt, sier regionallensmann Nilsen.

- Ferie Fembarnsfaren som kom til Norge som asylsøker er også formelt siktet for frihetsberøvelse. Den 33 år gamle kvinnen skal ha forklart til politiet at hun trodde familien skulle på ferie til Tyrkia, og ikke til Syria.

Det hun trodde skulle ble en hyggelig familieferie til Tyrkia ble isteden et forferdelig mareritt, hvor familien fryktet for liv og helse i det borgerkrigsherjede Syria.

Broren til 35-åringen ble for kort tid siden observert i hjemkommunen til fembarnsfamilien. Dagbladet får bekreftet at broren har blitt avhørt som vitne i saken.