Fembarnsfamilie fra Nord-Norge rømte fra borgerkrigen i Syria

Far tok med familien til Syria, mor ba Norge om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom en familie på syv - mor, far og fem mindreårige barn fra ett til åtte år - hjem til Norge etter å ha vært i Syria.

Norske myndigheter ble for en stund siden kontaktet av moren i familien, som er hjemmehørende i Nord-Norge, og bedt om hjelp til å komme ut av det borgerkrigsherjede landet. Dagbladet får bekreftet at norsk politi, sammen med Utenriksdepartementet, har jobbet med saken.

Islamist Men norske myndigheter kunne ikke sende mannskaper til Syria. Familien krysset selv grensa fra Syria til Tyrkia, før de reiste hjem til Norge. I går landet familien på Gardermoen.

Dagbladet får bekreftet at mannen er kjent av norske myndigheter som islamist.

Det er usikkert om mannen har eller hadde til hensikt å slutte seg til en av islamistgruppene i Syria - Den islamske stat (IS) eller Al-Nusra.

Kvinnen har overfor norske myndigheter forklart at de skulle på ferie til Tyrkia. Familien skal ha vært i Syria i omkring en måneds tid.

- Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere denne saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Heller ikke Kripos eller UD ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet. Lokalt politi på stedet der familien holder til Norge har foreløpig ikke vært tilgjengelig i dag.

Flere ber om hjelp Dagbladet fortalte i går hvordan flere norske islamister har bedt myndighetene om hjelp til å komme hjem igjen, etter at opphold under de ekstremt kaotiske tilstandene i borgerkrigsområdene i Syria og Irak ikke ble slik de ønsket.

- Noen få personer med norsk tilknytning har kontaktet norske myndigheter og bedt om hjelp til å komme seg ut fra Syria, bekreftet informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Dagbladet er kjent med familier til nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL) har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme seg ut fra det borgerkrigsherjede landet.

Problemet til norske myndigheter er at det nærmest umulig å hjelpe de som har sluttet seg til terrorgruppa ut av Syria. Norske myndigheter kan først aktivt hjelpe de som vil hjem, etter at de har kommet seg over grensa til Tyrkia.

Dagbladet oppdaterer saken.