Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fembarnsfar (42) dømt til 10,5 år forvaring for serievoldtekter

Brutale og sadistiske, mener retten om voldtekter av fem kvinner i Oslo.

UVANLIG STRAFF: Om tingrettsdommen blir stående, kan klientene til bistandsadvokat Thor Bache-Wiig og Inger Johanne Reiestad Hansen være trygge på at mannen som ifølge retten voldtok kvinnene på brutalt vis, blir holdt borte fra samfunnet i mange år framover. Foto: KRISTER SØRBØ
UVANLIG STRAFF: Om tingrettsdommen blir stående, kan klientene til bistandsadvokat Thor Bache-Wiig og Inger Johanne Reiestad Hansen være trygge på at mannen som ifølge retten voldtok kvinnene på brutalt vis, blir holdt borte fra samfunnet i mange år framover. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En 42 år gammel oslomann ble i Oslo tingrett i ettermiddag dømt til ti og et halvt års forvaring med en minstetid på sju år, for grove voldtekter av fem kvinner i 16-22-årsalderen og frihetsberøvelse av ett av ofrene.

Om dommen blir stående må mannen også betale mellom 120 000 og 150 000 i oppreisning til hver enkelt av kvinnene.

• Les også: «Du kommer ikke ut herfra før jeg er ferdig med deg»

• Les også: - Narkolanger holdt 16-åring som sexfange

Tingrettsdommer Ingunn Aarbakke mener det er store likhetstrekk mellom de fem voldtektssakene. Blant annet var ofren unge - helt ned i 16-årsalderen, i en sårbar situasjon og ble lokket med narkotika før volden og truslene startet.

«De tre han tok med hjem truet han alle med kniv. Han holdt en pute for ansiktet på to av dem. I flere tilfeller truet han med på drepe dem og familien hvis de sa fra», heter det i dommen, som betegner overgrepene som «svært graverende».

«Bortsett fra [N.N.] - som var bevisstløs- har alle kvinnene forklart om brutal og til dels sadistisk opptreden fra tiltalte. De seksuelle aktiviteter de måtte delta i spente over et vidt spekter», skriver retten.

- Voldtok etter «gjenoppliving»
Det er flere elementer i voldtektssaken retten framhever som særlig brutale.

Før mannen i januar 2006 ifølge dommen tok med seg en 17-åring til et tilholdssted under trafikkmaskinen ved Operaen og voldtok henne der, satte han ei heroinsprøyte på henne, selv om jenta aldri tidligere vært i befatning med stoffet. Etter den første voldtekten satte narkolangeren et nytt skudd på jenta, som ble bevisstløs av dosen.

Da hun våknet av at mannen prøvde å få liv i henne med hjertekompresjon, utførte han en ny fullbyrdet voldtekt og andre overgrep - før han truet med å drepe jentas familie om hun slo alarm til dem.

Dagbladet har tidligere omtalt et annet av ofrene, en 22-åring skal ha blitt holdt innestengt i en leilighet i nærmere 15 timer i fjor vinter.

Kvinnen har fortalt at hun ble voldtatt i fotlenker og håndjern, sexmisbrukt med kniv mot strupen, slept inn i en dusj og spylt med iskaldt vann da hun ikke adlød, kneblet med sokker i munnen, fikk en pute trykket foran ansiktet, og ble gjennom marerittdagen fortalt at hun skulle drepes.

Mannen hevder sexen var frivillig, men tingretten fester full lit til kvinnens forklaring, som støttes av legevaktas rapport om betydelige skader på kroppen hennes.

- Holdt fanget i tre dager
Et tredje offer, ei bare 16 år gammel jente, skal ha vært under mannens kontroll i tre dager da hun ble voldtatt flere ganger.

Retten mener behandling av henne og den andre frihetsberøvede jenta var ekstra grov. «Den langvarige innesperringen og redselen for å miste livet [var] særlig alvorlig», heter det i dommen.

42-åringen har forklart i retten at han mener voldtektsanmeldelsene er en hevnkonspirasjon mot ham fordi han angivelig har vært informant for politiet i narkotikasaker. Dette festet retten ingen lit til.

Retten er ikke i tvil om at 42-åringen  kan gjøre lignende overgrep igjen, og mener forvaring - som i prinsippet kan bli forlenget på ubestemt tid - er nødvendig for å verne samfunnet fra ham. Blant annet legger dommeren vekt på at mannen i 2006 visste at han var mistenkt i en voldtektssak, men at han likevel begikk en rekke nye overgrep mot andre kvinner.

«Spesielt (...) manglende empati eller innlevelse i andres følelser (...) kombinert med rus vil medføre en stor risiko for lignende handlinger», mener retten.

Domfelte, som er irakisk statsborger, har vært i Norge siden midten av 1990-tallet og har fem barn. De siste åra har han vært en del av rusmiljøet i Oslo sentrum, der han har figurert som narkoselger, ifølge ham selv for å finansiere eget misbruk.

Det er ventet at 42-åringen vil anke dommen. Straffen er halvannet år kortere enn aktors påstand, og statsadvokat Svein Holden vil i samråd med Riksadvokaten vurdere anke av straffeutmålingen om tiltalte selv ikke gjør det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling