Fembarnsfaren fengslet

Syreren som tok med sin norske kone og fem barn til Syria, ble i dag varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35-åringen som kom til Norge som asylsøker, og som i sommer tok med seg sin 33 år gamle kone og parets fem barn - fra ett til åtte år - til Syria, ble i dag varetektsfengslet i Nedre Romerike tingrett.

- Mannen samtykket til fengslingen, og blir nå sittende i varetekst fram til han skal møte i en straffesak i Hålogaland lagmannsrett neste uke, sier politiadvokat Jan-Fredrik Senum ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Narkotatt I neste uke sitter fembarnsfaren på tiltalebenken i lagmannsretten, etter at han i vinter ble dømt til to års fengsel. Han ble i fjor tatt av politiet på Gardermoen med en snau halv kilo av det narkotiske stoffet metamfetamin og et mindre parti hasj i bagasjen.

Selv om dommen fra Senja tingrett er en såkalt tilståelsesdom, anket syreren straffeutmålingen. Denne saken skal nå endelig behandles av Hålogaland lagmannsrett.

Kidnappet familien Nedre Romerike tingrett behandlet ikke den alvorlige siktelsen som er utferdiget av politiet i Troms politidistrikt, hvor fembarnsfamilien er hjemmehørende.

Politiet i Troms har siktet 35-åringen for frihetsberøvelse, etter at han tok med seg kona og de fem små barna til Syria.

Etter en måned id et krigsherjede landet, klarte familien å krysse grensa tilbake til Tyrkia i forrige uke. Lørdag kveld landet familien på Gardermoen. Syreren ble da umiddelbart pågrepet.

Får hjelp Syrerens 33 år gamle etnisk norske kone får nå medisinsk behandling, etter sjokkoppholdet i Syria. Hun har forklart til politiet at hun trodde familien skulle på ferie til Tyrkia.

Regionallensmann Arnold Nilsen i Midt-Troms har bekreftet overfor Dagbladet at myndighetene i hjemkommunen i Nord-Norge har et apparat klart til å hjelpe de fem små barna, når de kommer hjem til den lille bygda i Troms.

Terror Politiets sikkerhetstjeneste jobber også med saken. PST vurderer fortløpende å sikte 35-åringen for å ha sluttet seg til en terrororganisasjon.

Norske myndigheter har sikre spor som viser at 35-åringen ønsket å bli en del av den fryktede islamske terrorgruppa Den islamske stat - tidligere kjent under navnet ISIL.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter var kjent med 35-åringens ekstreme islamistiske holdninger, før han tok med seg familien og reiste til Syria i sommer.

Det var familien til kona som varslet norske myndigheter om at fembarnsfamilien var i Syria.