Fembarnsmor dømt til fengsel i to år og ni måneder for IS-medvirkning

En 31 år gammel somalisk asylsøker er i Oslo tingrett dømt til fengsel i to år og ni måneder og ni måneder for å ha deltatt i terrornettverket IS i Syria.

FORSVARER: Steingrim Wolland under rettsaken mot en kvinne som nå er dømt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSVARER: Steingrim Wolland under rettsaken mot en kvinne som nå er dømt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

31-åringen var angivelig på vei fra Nordfjordeid til Syria for å gifte seg da hun ble pågrepet i Wien i Østerrike i 2017, skriver TV 2. Dommen kan få betydning for flere som har reist.

Hun er den første kvinnen som er dømt for IS-deltakelse etter å ha reist fra Norge.

Straffesaken gikk i Oslo tingrett i januar. Dommen var klar i dag, og ble betydelig lavere enn påstanden fra aktoratet.

Tiltaltes forsvarer Steingrim Wolland er fornøyd med straffutmålingen.

- Hun burde vært frifunnet, bevisene i saken er for svake. Men når hun først er domfelt er en dom på rundt to år en mye riktigere straff enn påstanden som var altfor høy, sier Wolland til Dagbladet.

Statsadvokat Marit Formo, som ba om fem års fengsel for kvinnen, sier aktoratet er fornøyd med tingrettens vurdering av skyldspørsmålet i saken.

- Retten har funnet at det å reise til et ISIL-kontrollert område i Syria for å gifte seg med en fremmedkriger er deltakelse i terrororganisasjon, og vi mener retten har vurdert det på en riktig måte, sier Formo til Dagbladet.

Samtidig er hun ikke fornøyd med straffutmålingen.

- Vi mener de har lagt seg lavt. Vi vil vurdere om vi skal anke straffutmålingen, men det vil bero på en helhetsvurdering, sier Formo.

Den dømte kvinnen som bodde i Nordfjordeid, er somalisk statsborger. Hun kom til Norge som asylsøker i 2013.

Falskt pass

Hun var i besittelse av 50 000 kroner og et falskt pass da hun ble pågrepet i 2017. Kvinnen nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen da den ble opplest i tingretten.

Kvinnen forklarte i retten at hun ikke har noe kjennskap til, eller informasjon om, IS – eller om personer som er tilknyttet terrororganisasjonen.

«Med den oppmerksomhet ISIL som terrororganisasjon ble gitt i nasjonal og internasjonal media i åra 2014–2017 som følge av krigen i Syria, erklæringen om opprettelsen av kalifatet, flyktningstrømmen til Europa og terrorhandlinger i Europa og Midtøsten, ser retten bort fra at tiltalte ikke hadde hørt om ISIL», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Retten legger også vekt på at kvinnen selv har forklart i retten at hun hadde syriske flyktninger i sin daglige omgangskrets, og at hun «blant annet hadde spurt dem om det var regimet og opprørerne som kriget».

Voldelig jihadistisk innhold

Fra sommeren 2016 fram til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tok beslag i kvinnens PC og mobiltelefon i mai 2017, hadde hun gjennomført søk på «reise til ISIL, Abu Bakr al-Baghdadi, kalifatet, nyheter fra Norge om ISIL og nyheter fra Norge om terror».

Ifølge dommen hadde en betydelig del av innholdet på kvinnens mobiltelefoner blitt slettet, men seinere gjenopprettet av politiet i forbindelse med etterforskningen.

Politietterforsker Martin Bøyum, som vitnet i retten, forklarte at innholdet som ble funnet på tiltaltes pc og telefoner, blant annet omfattet over 4000 skriftlige samtaler på Telegram, på til sammen mer enn 22 000 logglinjer, fra november 2015. Telegram var innstilt slik at deler av innholdet ble vist når en melding ble mottatt. På telefonen som ble beslaglagt i mai 2017, var det vist Telegram-varsler for 1771 unike id-er.

Ifølge dommen har kvinnen også bidratt i oversending av tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet IS.

I en melding som ble oversendt fra kvinnens WhatsApp-konto beskrives personer som befinner seg i IS-kontrollerte områder som «heldige», før det blant annet oppfordres til å «kutte hodene av de frafalne».

«Etter en samlet vurdering av bevisførselen finner retten det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltale har sendt en tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL», heter det i dommen.

– Rammes av deltakerbestemmelse

DRO TIL SYRIA: Den britiske tenåringen Shamima Begum dro til Syria for å gifte seg med en IS-kriger i 2015. Video: AP Vis mer

Kvinnen har allerede sittet 471 dager i varetekt. Derfor er det bare seks måneder til kvinnen kan løslates etter å ha sonet to tredeler av straffen.

I tillegg til soning må kvinnen tåle inndragelse av fire mobiltelefoner, en bærbar PC, 27 000 kroner, 1010 amerikanske dollar og 700 euro.

Det er antatt at flere av de norske kvinnene som har reist til IS-områder, i dag sitter i interneringsleirer i blant annet Syria. Norske myndigheter har allerede startet etterforskning av minst tre av dem, ifølge NTB.

Statsadvokat Marit Formo har tidligere uttalt til NTB at det å være ektefelle til en soldat i IS og leve der nede er straffbart etter paragraf 136a.

- En som kommer tilbake, og som det kan bevises har vært gift med en fremmedkriger, rammes av deltakerbestemmelsen, pluss eventuelt andre roller, sa hun i helga.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Norske kvinner i IS

Det er registrert mellom 10 og 12 norske kvinner som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS:

 • 1. Aisha Shezadi (født i 1991). Fra Bærum. Reiste høsten 2014. Var gift med det norsk-chilenske IS-medlemmet Bastian Vasquez som er død. Gift igjen med mann fra Egypt. Tok med seg sønn fra Norge som nå er død.
 • 2. Kvinne (født i 1986). Etnisk norsk konvertitt fra Verdal i Trøndelag. Reiste sommeren/høsten 2014. Reiste med norsk ektemann som er død.
 • 3. Kvinne (født ca. 1994). Fra Kolsås i Bærum. En av to søstre. Reiste oktober 2013. En av dem er gift med afrikansk mann.
 • 4. Kvinne (født ca. 1997). Fra Kolsås i Bærum. Reiste oktober 2013. En av to søstre.
 • 5. Kvinne (født 1995). Reiste juni 2014. Kom til Norge som flyktning. Gift med norsk statsborger fra Vadsø som er IS-kriger. En av tre klassekamerater fra Oslo.
 • 6. Kvinne (født i 1995). Reiste desember 2014. Marokkansk opphav. Trolig gift med nordmann opprinnelig fra Tsjetsjenia som nå er død, var trolig kone nummer to. En av tre klassekamerater fra Oslo.
 • 7. Kvinne (født i 1995). Reiste oktober 2014. Kom til Norge som flyktning. En av tre klassekamerater fra Oslo.
 • 8. Kvinne (født ca. 1989). Fra Oslo, tidligere student ved HiOA. Norsk-pakistansk bakgrunn.
 • 9. Kvinne (født ca. 1987). Fra Oslo. Reiste ned sammen med mannen og giftet seg i Syria/Irak.
 • 10. Kvinne (ukjent alder). Ukjent opphav.
 • 11. Kvinne (ukjent alder). Etnisk norsk konvertitt. Trolig fra Trøndelag.
 • 12. Kvinne (født ca. 1994). Fra Oslo. Forsvant fra Norge i 2013-2015 med mann og barn.

Kilde: forsker Nina Øie Iversen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer