Feminisme og likestilling

Eksisterer det kjønnsdiskriminering i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Feminister og liberalister legger nokså ulike perspektiver til grunn for sine posisjoner. For eksempel viser feminismen til eksisterende lønnsforskjeller mellom de to kjønnskategoriene når de fastholder at kvinner diskrimineres. Representanter for et liberalistisk verdisyn viser derimot til lovverket når de hevder at det i dag ikke diskrimineres mellom menn og kvinner.

Begge ståstedene baserer seg på hvert sitt snevre metodiske utgangspunkt. Feministene legger kvantitative data til grunn da de helt riktig viser at kvinner gjennomsnittlig tjener mindre enn menn. Dette er et faktum som samfunnet bør motarbeide. For eksempel kan staten bestemme at typiske kvinneyrker skal lønnes bedre. Et problem med lønnsfokuseringen er likevel at den ser bort i fra at det indirekte kan ligge positive verdier ved lavere yrkesdeltakelse, den kanskje viktigste årsaken til lønnsforskjellene. Kvinner har blant annet relativt mye mer samvær med egne barn. De personlige relasjoner som etableres mellom barn og voksen (mor) legger grunnlag for økt livskvalitet gjennom hele livet. Liberalistene viser som sagt til at lovverket ikke diskriminerer mellom kjønnene. Dette fokuset underslår på den annen side at normer og kulturelle strukturer kan virke hemmende på kvinners muligheter. Selv om loven fastholder at kvinner har rett på like muligheter, er det ikke dermed sag t at familie, skoleverk og arbeidsliv gir kvinner og menn de samme stimuli og behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer