Feministgruppa Femen viser sin støtte til smilende tyrkiske kvinner

Går et skritt lenger i sin protest mot visestatsministrens latterforbud.

FEMEN: Feministgruppa Femen viser også sin støtte gjennom puppebilder til tyrkiske kvinner etter at visestatsministeren i landet sa at kvinner ikke skal le offentlig. Skjermdump Twitter
FEMEN: Feministgruppa Femen viser også sin støtte gjennom puppebilder til tyrkiske kvinner etter at visestatsministeren i landet sa at kvinner ikke skal le offentlig. Skjermdump TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på mandag at Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc sa i en tale at han mente at kvinner i landet ikke skal le offentlig.

I går skrev Dagbladet om trenden på sosiale medier der tyrkiske kvinner viste sin motstand til dette ved å legge ut bilder av seg selv mens de smilte og lo.

Nå viser det seg at noen kvinner har gått enda lengre for å uttrykke sin motstand til Bülent Arinc. Nærmere bestemt den internasjonale feministgruppa Femen, skriver danske Extra Bladet.

Gruppa er kjent for å protestere toppløse, og det er nettopp dette de gjør for å vise at kvinner har like mye rett til å smile og le som menn.

Latterforbud De ulike protestaksjonene sirkulerer på flere sosiale medier som blant annet Twitter og Instagram, med hashtagene #kahkaha og #direnkahkaha


I skrivende stund har over 41 000 bilder blitt delt med hashtagen #kahkaha, og over 2 000 med #direnkahkaha.

«Kahkaha» er det tyrkiske ordet for latter, mens «diren kahkaha» skal bety motstå og latter.

Arinc etterlyste ifølge avisa Hürriyet Daily News kyskhet hos både menn og kvinner, og kritiserte media for å ha gjort tenåringer til sex-avhengige.

Opposisjonspolitiker Ekmeleddin Ihsanoglu viser også sin motstand til visestatsministeren og støtter kvinnene på Twitter. 


- Vi trenger å høre kvinner lykkelig latter, skriver han.

Lignende hendelse Dette er ikke første gangen tyrkiske kvinner bruker sosiale medier for å vise sin motstand. For to år siden sammenlignet statsminister Erdogan abort med mord, noe som førte til at kvinner landet rundt publiserte bilder av magen sin med ordene «Min kropp, mitt valg». 

Unødvendige mobiltelefoner Visestatsministeren oppfordret videre befolkningen til å gjenoppdage Koranen.

- Hvor er jentene som rødmer forsiktig, bøyer hodet og ser en annen vei når vi ser på dem?, spurte han. 

Ellers klagde han også på at tyrkere har for mange biler, bruker for mye bensin og at kvinner snakker om «unødvendige» ting i mobiltelefonen istedenfor å møtes ansikt til ansikt.

Politisk motivert Femen har tidligere protestert mot blant annet sexturisme og angivelig juks under det ukrainske presidentvalget, og for homofiles rettigheter.

Feministgruppa har vokst seg stor og spredt seg til en rekke land, og de har også arrangert internasjonale treningsleirer for toppløsdemonstranter.


I boka Topless Jihadis skriver Jefferey Tayler om livet på innsiden av den etterhvert mye omtalte gruppa, og i et utdrag fra boka publisert i The Atlanticforteller han den dramatiske historien om da gruppa for to år siden snek seg inn i Hviterusslandfor å sette Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, i forlegenhet.

I juli i fjor fikk gruppa også en offisiell anerkjennelse de kanskje ikke hadde drømt om. Frankrikes president, Francois Hollande, valgte en av lederne, Inna Sjevsjenko, som modell til å pryde Frankrikes neste frimerke, som ble tatt i bruk samme måned.