Femtemann sirkles inn

Godt under 1000 telefonsamtaler står igjen å undersøke, før politiet vet hvem som ringte 180-opplysningen og sa at han skulle drepe Anne Orderud Paust og foreldrene hennes. Politiet er nå sikre på at de jakter på en middelaldrende eller eldre mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går friga politiet på Lillestrøm opplysninger om en angivelig telefonsamtale, der en ukjent mann skal ha varslet om at han ville drepe Anne Orderud Paust og foreldrene hennes. Samtalene skal ha skjedd vel en uke før pinse, da forsvarsministerens personlige sekretær og hennes foreldre ble skutt ned og drept på Orderud gård i Sørum.

Fram til i går nektet politiet å gi opplysningene om etterforskningen av telefonsamtalen til advokatene til de fire siktede - Veronica (27) og Per Kristian Orderud (45), Kristin Kirkemo (26) og Lars Grønnerød (41).

Advokat Cato Schiøtz fikk tilgang til dokumentene mot å avgi en taushetserklæring, noe de andre advokatene - Tor Kjærvik, Steinar Wiik Sørvik og Frode Sulland - ikke ville.

Overraskende

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud, påkjærte lagmannsrettens avslag til Høyesterett.

Svært overraskende valgte politiet i går å frigi dokumentene, noe som førte til at Sulland umiddelbart trakk kjæremålet til Høyesterett.

Advokat Frode Sulland sier at opplysningene om at drapet ble varslet til Telenors 180-nummer én uke før trippeldrapene i Sørum skjedde, trekker mistanken vekk fra de fire siktede.

- Det peker klart i retning av en helt annen gjerningsmann enn de siktede, sa Sulland til TV2 i går kveld.

Advokaten var i går kveld ikke tilgjengelig for Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at politiet nå er sikre på at 180-samtalen virkelig har funnet sted. Kvinnen som jobber på opplysningen i Lærdal i Sogn, er rettslig avhørt og skal ha gitt en meget troverdig forklaring.

Gode skussmål

Hun får også de beste skussmål fra både kolleger og sine nærmeste sjefer.

Gjennom den om lag fem minutter lange telefonsamtalen fikk kvinnen et klart bilde av mannen som ringte.

Ifølge politidokumentene skal kvinnen med stor sannsynlighet ha beskrevet mannen som en middelaldrende eller eldre mann.

Mannen, som nå pekes ut som angivelig gjerningsmann, ringte 180-opplysningen for å få et telefonnummer. I motsetning til andre telefonsamtaler til opplysningen ville mannen snakke og han begynte ifølge kvinnen - 180-damen - å snakke om Anne Orderud Paust.

På sporet

Mens 180-damen snakket med mannen, begynte han - ifølge politidokumentene - plutselig å æreskjelle Anne Orderud Paust.

180-damen har i rettslig avhør forklart at mannen sa at han skulle drepe Anne Orderud Paust og hennes familie i pinsen.

- Det må du ikke gjøre, skal 180-damen svart, før mannen fortsatte:

- Ingen vil finne ut at det var meg som gjorde det.

Drapsetterforskerne har systematisk gjennomgått datalistene til Telenor og det skal bare være et tidsspørsmål før telefonnummeret den ukjente mannen ringte fra, skal være identifisert.

Mannen skal ha snakket rolig og med klar stemme. Ifølge 180-damens forklaring hadde mannen politiet nå jakter på østlandsdialekt.

I går kveld fikk Dagbladet bekreftet at godt under 1000 telefonsamtaler står igjen å undersøke før telefonnummeret mannen ringte fra blir funnet.

Sirkler inn

Etterforskerne trodde de sto overfor for en nærmest umulig oppgave, da de begynte jakten på mannen som hadde fortalt til 180-damen at han skulle drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre i pinsen.

Over 400000 telefonsamtaler til 180-opplysningen måtte undersøkes. I går sto godt under 1000 opplysningssamtaler igjen.

- Mannen sirkles sakte men sikkert inn, sier en person som kjenner etterforskningen fra innsiden.

Det eneste som nå ser ut til å kunne forhindre politiet fra å finne mannen, er at han kan ha ringt fra en telefonkiosk. I så fall vil det være nærmest umulig å identifisere mannen.

- Var beruset

Til både politiet og i et rettslig avhør har 180-damen i detalj gjort rede for samtalen med mannen.

Hun har forklart at han virket noe beruset, til tross for at han skal ha hatt en klar og tydelig stemme.

Opplysningen om at mannen kan ha vært beruset, er med på å sannsynliggjøre at samtalen virkelig kan ha funnet sted.