Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Femundløpet avlyses: Leter fremdeles etter seks personer, to ble funnet i natt

- Det letes med uforminsket stykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Femundløpet avlyses, melder arrangøren på sin nettside. Fem deltakere i Femundenløpet er fremdeles ikke funnet klokka syv søndag morgen.

- Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonene i fjellet. Vi har på det nåværende tidspunkt flere krevende utfordringer gående, skriver arrangøren.

Det foregår to parallelle aksjoner, en etter tre juniorløpere på Narskaftet på fylkesgrensen mellom Sør-Trøndelag og Hedmark og en etter to seniorløpere i Rendalen i Hedmark.

I tillegg søkes det etter en skuterkjører som kjørte seg fast i går. Han informerte selv om hendelsen på sms, men arrangøren har ikke lykkes i å få kontakt med ham gjennom natta.

- Vi hadde ikke noe valg. Vi trenger hele organisasjonen til å konsentrere seg om å få de som er ute trygt hjem, sier kommunikasjonssjef John Harald Knutsson til Dagbladet.

Leteaksjoner - Vi leter med en beltevogn fra Forsvaret og scooterpatruljer fra Røde Kors. Det letes med uforminsket styrke og mannskapene vil bli styrket utover formiddagen. Vi leter på to forskjellige steder etter tre personer. To av ekvipasjene er ifølge informasjon fra GPS veldig nær hverandre, mens en annen befinner seg litt unna, sier operasjonsleder Reidar Stokke i Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt sier at mannskaper fra arrangøren mener å ha kontroll på den ene av de to savnede.

- De er ikke fremme i området før om en drøy time, sier han.

15-åring funnet
Ei 15 år gammel jente som satt værfast ble funnet litt etter klokka tre i natt.

- Vi har funnet en av ekvipasjene. Letemannskaper tok seg fram til vedkommende, men hun er ennå ikke brakt til samlingsplass. De er i ferd med å gjøre det nå. Det virker som om hun er i god behold, sa operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.
 
Letingen etter de tre juniordeltakerne, to jenter og en gutt, som fremdeles er værfaste fortsetter for fullt. Ut fra GPS-informasjon kan det virke som to av deltakerne befinner seg sammen.

De pårørende er varslet og samlet på Røros.

Parallell leteaksjon Samtidig letes det etter to seniorløpere.

Politiet i Hedmark meldte i natt på Twitter at Røde Kors innstiller letingen på grunn av værforholdene. De skriver at de vil gjenoppta leteaksjonen så snart været tillater det. Røde Kors leter etter de to værfaste seniorene.

- Det er loggført 03.08. Vi har ingen andre i vår aksjon, men vi har nye mannskaper på vei. Det er foreløpig litt uklart når de kan komme seg ut, sier Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt.

Én senior funnet Klokka 02.10 meldte politiet i Hedmark at én av de i utgangspunktet tre savnede personene er funnet. Vedkommende er kald og medtatt, men i god behold. 

Personen som er funnet hadde selv meldt ifra om at han fryktet for eget liv og helse.

- Han befinner seg nå på en sæter sammen med Røde Kors. De to andre har det etter horholdene bra og avventer til været bedre seg, sier operasjonsleder Kjartan Waage til Dagbladet.

Letemannskaper speider etter de to som fremdeles ikke er funnet. 

Det er kraftig uvær, svært dårlig sikt og høy vindstyrke i området hvor det tradisjonsrike hundeløpet Femundsløpet går. 

Det foregår natt til søndag også en leteaksjon etter fire ungdommer, som deltar i juniorklassen i Femundløpet.

De fire ungdommene skal være fjellvante og ha lagt seg i le for været som herjer fjellet. 

Mellom 15 - 17 år - Jeg kan bekrefte at fire ungdommer i alderen 15 - 17 år har lagt seg i le av været som herjer fjellene rundt Rørås nå. Det blåser skikkelig og det er veldig rufsete. Men dette er fjellvant ungdom som vet hva de skal gjøre i slike situasjoner, sa kommunikasjonsansvarlig ved Femundløpet, John Harald Knutsson til Dagbladet fredag kveld.

Halv tre natt til søndag opplyser operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Wiktor Pedersen, at ungdommene fremdeles ikke er funnet.

- Vi har en pågående redningsaksjon ved fylkesgrensen mellom Sør Trøndelag og Hedmark ved Røros, nærmere bestemt ved Narbuvold. Det er flere parallelle aksjoner her. Hedmark politidistrikt kjører én aksjon, der de forsøker å redde ut tre hundeekvipasjer. Sør Trøndelag politidistrikt skal forsøke å redde ut fire hundeekvipasjer.

Han forteller at været er svært dårlig i området.

- Det er vanskelige leteforhold. Vi har rekvirert en god del folk og utstyr, også tyngre kjøretøy. Vi anser situasjonen som kritisk for hundeekvipasjene og førerne. Vi har tatt alle ressurser i bruk for å forsøke å få en grei utgang på det, sier han.

- Frykter for eget liv og helse I tillegg til de fire juniorløperne var også tre seniorløpere værfaste i Rendalen.

- Situasjonen er uavklart, sa operasjonsleder Kjartan Waage i Hedmark politidistrikt til Dagbladet klokka to natt til søndag.

- 01.39 fikk vi melding om at letemannskapene var 500 meter fra en av personene. Været er tiltakende dårlig. De to andre savnede har gravd seg ned i sleden, sier han.

Waage forteller at det var to menn og en dame som var værfaste. En av mennene ble litt seinere funnet og bragt i sikkerhet.

Dagbladet oppdaterer saken.