Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fengsel en liten pris for meg, anker ikke

Politiet mener eks-biskop Gunnar Stålsett (84) bør sitte 45 dager i fengsel.

AKTIV EKSBISKOP: Gunnar Stålsett her som taler under åpningen av Festspillene i Bergen på Torgalmenningen i 2015. Da var han 80 år gammel. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
AKTIV EKSBISKOP: Gunnar Stålsett her som taler under åpningen av Festspillene i Bergen på Torgalmenningen i 2015. Da var han 80 år gammel. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix. Vis mer

- Har du sittet i fengsel før, Gunnar Stålsett ?

- Nei, men jeg tar den straffen tingretten bestemmer, om det blir 45 dager ubetinget som politiet innstiller på, eller noe annet. Jeg skal ikke gjøre noen langvarig sak ut av dette. Uansett blir det en langt mindre pris for meg å betale enn for papirløse flyktninger hvis jeg ikke hadde hjulpet dem, sier Stålsett til Dagbladet.

I sitt 85. år ble den tidligere Oslo-biskopen (1998-2005) og lederen i Senterpartiet (1977-79) torsdag orientert av Oslo politidistrikt om at etterforskningen er avsluttet i saken mot han for å ha brukt arbeidskraft uten arbeidstillatelse.

Anker ikke

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen tilrår Oslo tingrett å straffe Stålsett med 45 dager i fengsel for at den papirløse og ureturnerbare flyktningen Lula Tekle (55) har jobbet med renhold hjemme hos han - også etter hun ble fratatt sine papirer og dermed arbeidstillatelse i 2011.

Det var TV2 som først omtalte politiets konklusjoner.

Gunnar Stålsett har tilstått de faktiske forholdene, og det blir dermed en enkel tilståelsessak, som ikke er berammet.

Og der den tidligere biskopen, politikeren og samfunnsdebattanten allerede varsler han ikke kommer til å anke dom eller straffeutmåling.

Han har ikke bestemt seg for om skal engasjere advokathjelp til rettssaken.

- Hun var her i dag

- Jobber Lula Tekle fortsatt for deg ?

- Ja, hun ordner i huset for meg hvert 14. dag. Hun var her i dag, men det ble ikke tid og anledning til å forklare henne om politiets konklusjon og sammenhengen i saken.

- Er det noe du angrer på i denne saken ?

- Nei. Først store tankekors var den håpløse situasjonen disse menneskene står i. Ikke vil landene de dro fra ta dem tilbake, og ikke får de lov til å livnære seg her. Det er om lag 3 000 mennesker i en slik håpløs limbo i Norge nå.

- Det neste jeg måtte velge mellom var medmenneskelighet og min kristne tro målt opp mot norsk lov. Tro og medmenneskelighet gikk foran, og går foran i dette spørsmålet.

Avslørte selv

Det var et intervju i avisa Vårt Land i august i år som utløste politietterforskning mot den tidligere biskopen for bruk av ulovlig arbeidskraft og dermed brudd på utlendingsloven.

I intervjuet fortalte Stålsett at den eritreiske flyktningen Lula Tekle, som kom til Norge i 2000, hadde jobbet med rengjøring hjemme hos han siden han ble pensjonist i 2005.

Hun hadde også jobbet på Stålsetts tidligere arbeidsplass Oslo bispedømmeråd og i Oslo kommune under «vanlige» forhold med skatt og arbeidsgiveravgift.

I 2011 ble slike muligheter fjernet for flyktninger i såkalt limbo-tilværelse.

Hareide: - Strider mot allmenn rettsoppfatning

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er blant samfunnsegasjerte mennesker som har reagert på Stålsetts engasjement for de ureturnerbare flyktningene og på politiets innstilling til tingretten.

Dette skriver han på sin Facebook-side torsdag:

«Gjennom et langt liv har Gunnar Stålsett tjent sine medmennesker - særlig de mest sårbare blant oss. Han har hele veien fulgt sitt gode moralske kompass. Jeg tror det strider mot vår allmenne rettsoppfatning at han nå sannsynligvis må gå i fengsel fordi han har vært villig til å vise den urett som rammer de papirløse. Nå håper jeg hans mot og barmhjertighet fører til en forandring!»

- Jeg er glad ordene fra Hareide, sier Gunnar Stålsett da han får buskapet opplest.

Han har sittet med telefonen konstant siden nyheten om den avsluttede politietterforskningen ble kjent.

- Kjente og ukjente har ringt for å uttrykke sin støtte og fortvilelse, sier Gunnar Stålsett.

- Ingenting har skjedd

- Hva bør skje med situasjonen for de ureturnerbare flyktningene nå ?

- I den såkalte Granavolden-erklæringen skriver regjeringspartiene at de skal se på situasjonen eller noe i den retning. Jeg har ikke registrert at det har skjedd noen ting, sier tidligere biskop Gunnar Stålsett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media