«Fengsel er dødsstraffens nærmeste nabo»

Fengslene er fylt av fattigfolk. Professor i kriminologi Nils Christie (76) vil halvere fangeantallet. I stedet kan vi si «Fy! Skam!» og ferdig med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les debattinnlegget fra Varg Vikernes' mor.

- NILS CHRISTIE,

hva er egentlig en passende mengde straff?

- Det er et kulturspørsmål. Hvis vi tror på verdier som godhet og tilgivelse, bør vi holde strafferettsinstitusjonen liten. Fengselet er dødsstraffens nærmeste nabo. Hos oss er det nesten bare fattigfolk som sitter i fengsel, det er pinlig. Jeg synes vi skal halvere antallet fanger og heve skattene til de rikeste, sier Christie med det milde trekantblikket sitt.

I hans nye bok «En passende mengde kriminalitet», allerede utgitt på engelsk, og snart på russisk, tysk og spansk, spør han «når er nok nok?».

Han får støtte for sitt syn om at hevntanken råder i norsk strafferett av moren til Varg Vikernes.

I DAGENS AVIS

kaller hun fengslene for «høyskoler i kriminalitet» og viser til at 80 prosent av de innsatte faller tilbake. Hun ber innstendig om forståelse for at det finnes ulike årsaker til at en person havner i fengsel. For henne er «nok nok» når hevnen tar overhånd.

Varg Vikernes ble i Høyesterett dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for overlagt drap på butikkeier Øyvind Aarseth, samt tre kirkebranner. Han har sonet i ti år og hadde to år igjen da han i høst unnlot å møte opp etter endt permisjon ved åpen soning ved Berg fengsel i Tønsberg. Han sitter nå i Ringerike fengsel, Norges mest fluktsikre anstalt, og er blitt 30 år uten å få noen utdanning under soningen. Etter åtte år uten permisjon har han vært i mange nok fengsler til å karakterisere dem som «kriminalitetsfabrikker».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.