Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengsel for internett-bruk i Kina

For første gang har Kina idømt en mann fengsel for «ulovlig» bruk av internett. Mannens lovbrudd besto i å videreformidle en liste med e-postadresser til et amerikansk nett-tidsskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dette ble forretningsmannen Lin Hai av en domstol i Shanghai tiltalt og dømt for «oppfordring til statsomveltning». Onsdag ble mannen etter en raskt rettssak dømt til to års fengsel, noe som er en mild straff i forhold til de 15 årene han risikerte å få.

Ifølge aktor i saken har mannen i skjul utvekslet e-postadresser med «anti-kinesiske» blader i utlandet fra september 1997 til nå. Den amerikanske nettavisen VIP Reference bruker adressene til å sende artikler som er forbudt i Kina.

Rask vekst

Lin Hai forsvarte seg med at han ikke er dissident, men at han formidlet adressene kun av forretningsårsaker.

Internett blir i økende grad brukt i opposisjonens kamp mot myndighetene i flere asiatiske land. Utviklingen har tatt mange autoritære regimer på sengen og tvunget dem på defensiven.

Det potensielle publikumet for slik informasjon stiger med rasende fart. De første ni måneder i fjor ble det solgt 2,8 millioner hjemme-pc'er i Kina og man regner med at 2,4 millioner kinesere nå bruker internett.

Nødvendig onde

Og tallene øker raskt. Undersøkelser viser at i storbyer som Beijing, Shanghai og Kanton står pc'er øverst på handlelisten over viktige forbruksvarer for middel- og overklassen. Ekspertene regner derfor med at hele ni millioner kinesere vil ha tilgang til internett om bare to år.

Myndighetene innser at internett er kommet for å bli og at kineserne må henge med i datateknologiens utvikling. Samtidig gjør de sitt beste for å hindre at innbyggerne kommer i kontakt med skadelig materiale via internett. Alle som vil surfe på nettet er blant annet nødt til å kjøpe abonnement gjennom et statlig teleselskap. I dette selskapet har flere hundre ansatte som eneste arbeidsoppgave å finne ut hvor det finnes uvelkommen informasjon på nettet og så sperre denne informasjonen for publikum.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling