Fengsel for visepresidentens mann

Visepresident Cheneys stabsjef Lewis «Scooter» Libby er dømt til to og et halvt år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Visepresidentens tidligere stabsjef ble i dag dømt til 30 måneders fengsel for å ha løyet til etterforskerne som gransket lekkasjene av Valerie Plames identitet. Han fikk også en bot på 250 000 dollar, eller vel 1,5 millioner norske kroner.

Libby vil anke dommen, melder CNN.

- Det er, med respekt, mitt håp at domstolen vil vurdere, sammen med jurykjennelsen, hele mitt liv. Takk, ærede dommer, sa Libby selv før dommen falt.

Dommer Reggie B. Walton sa ifølge New York Times at han verdsatte at Libby hadde jobbet utrettelig og ofret mye for nasjonen.

- Men vi krever mye av mennesker i regjeringen, sa dommeren.
- Dessverre tok Mr. Libby en retning som så ut til å være motstridende til alt han hadde gjort i livet, la han til.

En jury fant i mars Lewis «Scooter» Libby skyldig på fire av fem tiltalepunkter i rettssaken som fulgte etter at en ukjent person i Det hvite hus avslørte CIA-agenten Valerie Plames identitet.

Hemmelig identitet

Historien om CIA-lekkasjesaken går tilbake til sommeren 2003.

FIKK DOMMEN I DAG: Her ankommer Lewis «Scooter» Libby domstolen i Washington
sammen med kona Harriet Grant.
FIKK DOMMEN I DAG: Her ankommer Lewis «Scooter» Libby domstolen i Washington sammen med kona Harriet Grant. Vis mer

Kort tid etter at den tidligere amerikanske diplomaten Joseph Wilson hadde publisert en artikkel i avisen The New York Times, som sådde tvil om Bush-administrasjonens påstander om at Saddam-regimet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, var det noen som hvisket amerikanske journalister i øret at: «Valerie Plame, hun jobber for CIA».

Både visepresident Dick Cheney og presidentens rådgiver Karl Rove ble trukket inn i saken, da ekteparet Plame/Wilson gikk til sivilt søksmål.

Endret forklaring

I etterforskningen som fulgte fortalte Libby at han hadde fått Plames navn fra NBC-reporteren Tim Russert. Men da etterforskerne så nærmere på forklaringen, sa Russert at det ikke hadde vært noen diskusjon om Plame i deres samtale.

Senere endret Libby forklaring og sa at han først hadde fått informasjonen fra visepresident Cheney.

Spesialanklager Patrick Fitzgerald tok derfor ut tiltale mot Libby for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha forhindret etterforskningsarbeidet. 

Løgnene til etterforskerne kostet den tidligere mektige stabsjefen 30 måneder i fengsel. Dommer Reggie B. Walton satte i dag ingen dato for når han må møte til soning.

Fengsel for visepresidentens mann

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer