Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fengsel hjelper ikke mot pedofile handlinger

Psykolog Thore Langfeldt slår fast at fengsel er dårlig terapi for menn som har utført pedofile handlinger.

TERAPI HJELPER: Psykolog Thore Langfeldt og overlege Jan Øystein Berle viser til forskning som tilsier at terapi hjelper menn bort fra pedofile handlinger. Foto: Leif Stang
TERAPI HJELPER: Psykolog Thore Langfeldt og overlege Jan Øystein Berle viser til forskning som tilsier at terapi hjelper menn bort fra pedofile handlinger. Foto: Leif Stang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
BERGEN (Dagbladet): Straffesaken mot den 43 år gamle politimannen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot 18 unge gutter, går nå mot slutten i Bergen tingrett. I dag var det tid for de to rettspsykiatriske sakkyndige Thore Langfeldt og Jan Øystein Berle.

- Stødig person
Overlege Berle beskrev tiltalte som en gjennomgående stødig person med stor kontroll. Han skal aldri ha slitt med psykiske plager og har ikke vært psykotisk når han har vært sammen med unge gutter.

Psykolog Thore Langfeldt, som til daglig jobber og forsker ved Institutt for klinisk seksologi og terapi (IKST), sa at han har fått inn pasienter med flere dommer for overgrep mot unge gutter.

- Fengsel hjelper ikke. Sjansen for nye straffbare handlinger er i aller høyeste grad til stede hvis de ikke vil ta imot terapi. Vi mener at tiltalte har en relasjonsskade som må behandles, og jeg vil påstå at han kan bli kvitt disse problemene med riktig terapi, sa Langfeldt om 43-åringen.

Langfeldt viser til erfaring med 240 menn, som har foregrepet seg på barn. De aller fleste er domfelt for overgrepene.

- Ingen tilbakefall
- Vi har rundt 90 personer som går til behandling til enhver tid. De får terapi i gjennomsnitt i fire og et halvt år. Fram til nå ser vi ingen tilbakefall etter ferdig behandling. Blant de som har avbrutt behandlingen ser vi derimot noen tilbakefall.

Forskningsresultatene, som skal publiseres i et internasjonalt tidsskrift neste år, viser at det er maskuline homofile menn som begår overgrep mot unge gutter.

- Homofile kjenner at de blir tiltrukket av det samme kjønn fra de er sju til åtte år gamle. Når man har en homofil legning og samtidig er maskulin, blir man ikke så lett oppdaget av omgivelsene. Disse går gjerne inn i yrker hvor homofobien er stor. Det er ganske åpenbart at tiltalte i denne saken har klart det. Han har vært forsiktig med alkohol og er blitt oppfattet som en som oppfører seg ordentlig. Samtidig har han personlighetstrekk som en lukket person, noe som bidrar til at andre ikke vil trenge seg på. Ingen i miljøet rundt har stilt spørsmål direkte til ham om mulige personlige problemer eller homofili, sa Langfeldt.

- Kortene på bordet
Behandlingsutsiktene for personer som er dømt for seksuelle overgrep mot barn er helt avhengig av at personene selv erkjenner hva de har gjort. Den tidligere politimannen har forklart i retten at han er homofil og at han har vært tiltrukket av gutter på 18 til 20 år,
men han har også forklart at det kan være nyttig å samtale med fagfolk om de problemene han har hatt.

- Det er helt avgjørende at de legger alle kort på bordet. De er blitt utviklet til å bli tiltrukket av barn. Det er ikke noe de selv har ønsket. Noen av dem stiller seg først helt uforstående til dommen de har fått for sine handlinger, men de kommer til en erkjennelse når de blir med på terapien, sa Thore Langfeldt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media