Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengsel i 13 år nok

Forsvarer Ben Fegran antyder at en fengselsstraff på 12-13 år er passe for Jan Helge Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Fegran la ikke ned påstand om et bestemt antall år, men antydet at en fengselsstraff på 12-13 år som passe da han i Agder lagmannsrett torsdag avsluttet sin prosedyre om straffeutmålingen i ankesaken etter barnedrapene i Baneheia.

Jan Helge Andersen har tilstått drap og medvirkning til drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

- Denne tilståelsen er selve bærebjelken i saken mot Viggo Kristiansen, påpekte Fegran overfor Agder lagmannsrett.

Tilståelse

Han la til at retten skal ta hensyn til en slik tilståelse når de i dagene framover skal diskutere straffeutmålingen for Andersen.

- Denne tilståelsen må det legges betydelig vekt på i straffeutmålingen, sa Fegran. Andersen ble dømt til 17 års fengsel i Kristiansand byrett. Fegran mener at denne straffen er for streng.

- Tilståelsen førte til oppklaring av saken, og til domfellelse av Kristiansen, sa forsvareren.

Aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl, la onsdag ned påstand om 21 års fengsel for Andersen.

Formildende

Aktor begrunnet påstanden med at drapet på Stine Sofie Sørstrønen skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter og for å skjule en annen forbrytelse.

- Men retten må også ta hensyn til de spesielle omstendighetene som forelå i forhold til Jan Helge Andersen, sa Fegran.

21-åringen har forklart at han følte seg truet av Kristiansen til å begå drapet på den ene jenta i Baneheia 19. mai 2000.

- For de pårørende vil ingen straff være streng nok. Barnedrapene er sak av svært alvorlig karakter som krever streng straff, sa forsvareren. Hensynet til Andersens spesielle rolle under drapshandlingene skal på den andre side tillegges stor vekt.

- Det er derfor vanskelig å fastsette hva som er den riktige straffen, sa Ben Fegran.

Hele Norges coronakart