- Fengsel nytter ikke

- Fengselsstraff for de såkalte verstingene blant unge kriminelle nytter ikke, mener politimester Anstein Gjengedal ved Oslo politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er bekymret over tallene som viser at stadig flere unge blir såkalte gjengangere.

- Vi ser at de unge som faller tilbake - og begår nye kriminelle handlinger - stadig begår grovere kriminalitet. Dette bekymrer oss. Jeg tror vi - ikke bare politiet - må iverksette flere tiltak for å fange opp de unge på et tidligere tidspunkt, sier politimesteren.

Gjengedal mener betinget fengselsstraff på vilkår bare er et slag i lufta.

- Det apparatet vi i dag rår over, er ikke nok. Vi i politiet har ikke mulighet til å overvåke alle potensielle kriminelle. Jeg savner en konkret oppfølging av hvert enkelt individ. Vi må ikke bare slippe unge som har begått kriminelle handlinger, ut på gata igjen. Noen må få ansvaret for ungdommene. Systemet må være individbasert, mener Gjengedal.

Ferske tall fra Oslo politidistrikt viser at 224 personer står bak nærmere 10 prosent av all kriminalitet i Oslo. Politimesteren bekrefter overfor Magasinet at flere av disse er svært unge.

- Hva kjennetegner de unge kriminelle?

- Ut fra mine erfaringer ser vi at de stort sett kommer fra hjem der det er problemer, der man ikke har et sosialt forankringspunkt. Men vi har også mange som kommer fra såkalte bedre hjem, svarer politimesteren.

Ifølge Oslo-politiet er det tanken på å oppnå materielle goder som får de unge til å begå stadig grovere kriminalitet. Gjengedal mener også at gjengmiljøene er grobunn for slik aktivitet.

- Flere unge finner spenning i å begå kriminelle handlinger. Hvis de lykkes uten å bli tatt, blir terskelen lavere for å begå grovere kriminalitet, mener Gjengedal.

- Er det håp for de såkalte verstingene?

- Ja, det er det, men da må vi rett og slett sette i gang skikkelige tvangstiltak. De greier ikke å komme ut av den onde sirkelen på egen hånd. Fengselsstraff nytter ikke for disse. De må på en eller annen måte resosialiseres, mener politimesteren.