- IKKE DØD: Den såkalte Nazi-Tarzan fra rettssaken mot ham i Norge. Det har i Russland gått rykter om at Datsik var drept. Foto: Berit Roald / Scanpix
- IKKE DØD: Den såkalte Nazi-Tarzan fra rettssaken mot ham i Norge. Det har i Russland gått rykter om at Datsik var drept. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Fengsel tilbakeviser rykter om at Nazi-Tarzan er drept

Nettsted og advokat hevdet nynazisten Datsik var drept med kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rykter som en russisk nasjonalistnettside og en advokat de siste dagene har spredt om at nynazisten Vjatsjeslav Datsik er drept i fengselet i St. Petersburg, avvises av fengselsledelsen.

Advokaten Joseph Gabunia, som jobber med fangerettigheter i Russland, hevder overfor Gazeta.ru at Datsik (30) ble stukket i hjel med kniv under et fangeopprør i fengselet Krestij.

Advokaten viser til opptak fra fengselet han hevder å ha sett. Tirsdag svirret også ryktene om den såkalte Røde Tarzans død på en nasjonalistportal og i sosiale medier.

Men pressesjefen for St. Petersburg og Leningrad-regionen av det føderale russiske fengselsvesenet, Aleksandr Zubov, tilbakeviser saken som rykter.

- Datsik er i live og ved god helse. Jeg snakket med sjefen for Krestij for ti minutter siden. Da hadde Datsik nylig vært ute på en luftetur, sier han til Gazeta.ru onsdag.

Datsik regnes som en frontfigur i det forbudte høyreekstreme partiet Slavisk Union. Han kom til Norge på rømmen fra lukket psykiatrisk avdeling i Russland september 2010. Han ble dømt til åtte måneders fengsel for brudd på våpenloven i Norge, fikk avslag på sin asylsøknad og ble sendt ut av landet i mars.

Den russiske nasjonalistlederen Dmitrij Demusjkin hevdet overfor danske Ekstra Bladet i august at Anders Behring Breivik var i kontakt med Datsik og andre nazister fra Slavisk Union.

(NTB)