- Fengselet «begraver meg levende»

Anders Behring Breiviks brev til mediene har blitt stanset. Nå blir brevnekten en del av søksmålet mot Norge.

HEVDER SEG SENSURERT: Brev Anders Behring Breivik har skrevet her fra Skien fengsel med adresse flere norske medier, har blitt stanset. Hans advokat mener det er sensur og varsler at det blir tema i terroristens søksmål mot Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HEVDER SEG SENSURERT: Brev Anders Behring Breivik har skrevet her fra Skien fengsel med adresse flere norske medier, har blitt stanset. Hans advokat mener det er sensur og varsler at det blir tema i terroristens søksmål mot Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et brev sendt Dagbladet datert i juni i år, skriver terrordømte Anders Behring Breivik at kriminalomsorgen har stanset et stort antall brev han har forsøkt å sende ut.

Breivik skriver at han forsøkte å sende brevene til flere mediehus, organisasjoner og privatpersoner og omtaler det som «det viktigste brevet jeg har sendt dere». Han hevder kriminalomsorgen har vedtatt å stanse 87 brev.

Ifølge Breivik heter det i et vedtak av 13. juni: «Innsatte ønsker å sende ut en fellesforsendelse av et brev til flere mediehus, offentlige instanser, organisasjoner og privatpersoner. Dette brevet stoppes sendt ut grunnet innholdet (...) Et innhold, som når man ser innholdet i sammenheng med innsattes manifest, handlinger og symbolbruk, kan oppfordre til forstyrrelse av ro, orden og sikkerhet jf straffegjennomføringsloven § 30.»

- Del av søksmålet Verken Skien fengsel eller Kriminalomsorgen region sør ønsker å kommentere saken, og henviser til Kriminalomsorgsdirektoratet. Kriminalomsorgsdirektoratet ønsker ikke å kommentere saken, med den begrunnelse at de da kan bli inhabile hvis det ender som en klagesak som ender på deres bord.

Breiviks advokat Øystein Storrvik bekrefter overfor Dagbladet at brev til blant annet norske mediehus har blitt stanset.

TERRORDØMT: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem
TERRORDØMT: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Dette vil bli tema i søksmålet mot staten. Det er problematisk og prinsipielt betenkelig med denne type sensur, og spesielt når brevene er rettet til store norske mediebedrifter. Isolasjonen er uten tvil det viktigste temaet i søksmålet, men vi mener kommunikasjon til store norske medier burde vært usensurert, sier Storrvik.

Som Breiviks advokat har han tilgang til de stansede brevene, men han ønsker ikke å kommentere innholdet. I begynnelsen av juli saksøkte Breivik staten for brudd på menneskerettighetene. Han mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvenjons artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Breivik har siden pågripelsen sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet, uten kontakt med andre innsatte.

- «Begraver meg levende» Breivik hevder i sitt brev til Dagbladet at det er første gang at brev han har sendt pressen er blitt stoppet, og mener at han er utsatt for menneskerettighetsbrudd.

- Skal dere virkelig akseptere at de «begraver meg levende»? Ser dere ikke at dette vil være en fallitterklæring for alt dere hevder å tro på?, skriver Breivik.

Advokat Harald Stabell hadde en rolle som juridisk kommentator i media under Breivik-rettssaken. Han sier det er vanskelig å vurdere saken så lenge innholdet i brevene som er tilbakeholdt ikke er kjent.

SAKSØKER NORGE: Advokat Øystein Storrvik sier brevstansen blir tema i søskmålet mot Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKSØKER NORGE: Advokat Øystein Storrvik sier brevstansen blir tema i søskmålet mot Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det blir interessant å prøve soningsforholdene hans for domstolen siden vi ikke har noen lignende tilfeller i Norge. Kommunikasjonen tror jeg kan bli vanskeligere med tanke på at her foreligger det praksis fra andre saker, sier Stabell til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer