Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengselet gjør ingen endringer i Breiviks soningsregime

Etter dommen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har spurt seg om det blir endringer i Anders Behring Breiviks soningsregime etter at Oslo tingrett i går dømte staten for å behandle terroristen umenneskelig og nedverdigende. Hans advokat Øystein Storrvik har uttalt at han forventer umiddelbare lempninger for klienten.

Ole Kristoffer Borhaug. direktør for Skien fengsel - der Breivik har sittet på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå siden 2013 - avviser imidlertid dette.

- Det blir ingen endringer i Breiviks soningsforhold som følge av dommen, sier han til Dagbladet.

Les hele dommen

Glassvegg Soningsforholdene både i Skien fengsel og Ila fengsel, der Breivik satt først, blir i dommen kritisert. Massedrapsmannen får ikke ha kontakt med andre fanger, det er brev-, telefon- og besøkskontroll, og besøkene foregår med glassvegg. Under tida på Ila ble han dessuten uforholdsmessig mye nakenransaket og jevnlig vekket om natta.

Fengselsdirektør Borhaug sier han ikke ser på dommen som en kritikk av det enkelte fengsel, men av lovverket.

- Dette er mer noe som berører systemnivået. Vi har et lovverk som regulerer soningen på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, og der står det klart at den innsatte ikke skal ha kontakt med andre innsatte fra andre avdelinger, sier han.

AVVENTER: Fengselsdirektør Ole Kristoffer Borhaug venter til en rettskraftig dom og en eventuell lovendring foreligger, før han endrer Breiviks soningsregime. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVENTER: Fengselsdirektør Ole Kristoffer Borhaug venter til en rettskraftig dom og en eventuell lovendring foreligger, før han endrer Breiviks soningsregime. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Borhaug sier han ønsker å avvente en eventuell ankeprosess.

- Dersom dommen blir stående, og det blir endringer i regelverket som følge av det, vil vi vurdere å endre soningsforholdene. Inntil så skjer, blir det ingen forandring, sier fengselsdirektøren.

Kontinuerlig evaluering Han understreker at det uavhengig av saken mellom Breivik og staten kontinuerlig foregår en evaluering av soningen.

- Når en innsatt kommer inn til oss, foretas en risikovurdering, uavhengig av hvem det er. Det kan føre til progresjon (lemping av tiltak) i soningen - eller ikke, sier direktøren.

Borhaug vil ikke peke ut hvilke av Breiviks sikkerhetstiltak som eventuelt står for fall først, skulle en endring bli nødvendig.

- Vi forholder oss til regelverket slik det er i dag, sier han.

Han påpeker at det er mindre rom for endringer på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå enn i andre avdelinger.

Skjermer ansatte - Hvordan har Breivik-saken påvirket deg og dine ansatte?

- I forkant av og under rettssaken var folk veldig fokusert på å gjøre en så god jobb som mulig. Nå, etter saken, er skuldrene senket. Jeg har dessuten prøvd å skjerme de ansatte, og har ikke fått tilbakemeldinger på at det har vært misnøye, sier fengselsdirektør Ole Kristoffer Borhaug.

Dagbladet har vært i kontakt med Knut Bjarkeid, direktør for Ila fengsel. Han ønsker ikke å kommentere saken før en rettskraftig dom foreligger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart