Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene

- Uheldig, mener Kriminalomsorgen.

- KAN IKKE HUSKE: Fengselsdirektøren ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, sier han knapt kan huske et lignende tilfelle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
- KAN IKKE HUSKE: Fengselsdirektøren ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, sier han knapt kan huske et lignende tilfelle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 58 år gamle Oslo-mannen er dømt tolv ganger, blant annet for fire voldtekter og ett drap, og har til sammen sittet 30 år bak murene.

Sist han ble prøveløslatt var for 21 år siden. Da møtte han en 52 år gammel kvinne på et utested i Oslo. Samme kveld voldtok han henne, og kvalte henne til døde.

Det er lokalavisa Tønsbergs Blad som skriver om saken i dag.

- Følger ikke reglene Mannen ble i 1994 dømt til 21 års fengsel og ti års forvaring (som tidligere het sikring), og fengselet skal siden den gang ha vurdert mannen som for farlig for prøveløslatelse.

Det skal blant annet komme av at han tre ganger ble overført til lavsikkerhetsfengselet Bastøy, hvor innsatte skal få en sakte, men sikker tilnærming til det vanlige livet de kommer til å møte utenfor murene.

Der skal han hver gang ha brutt reglene, og blitt sendt tilbake til Ila fengsel, ifølge avisa.

- For å bli prøveløslatt må man fylle en del vilkår og det må skje på en trygg og god måte. Når innsatt ikke følger reglene i åpne anstalter, blir de sendt tilbake til lukkede fengsler, sier fengselsdirektøren ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at mannen tidligere har vært ute på permisjon, men altså aldri ute på prøveløslatelse.

- Men det er meget, meget sjelden at en innsatt har sittet så lenge uten å ha vært prøveløslatt. Jeg kan knapt huske det er skjedd. Jeg vet det er tilfelle, men det er snakk om ytterst få ganger, sier han.

Da mannen ble dømt i 1994, skrev Eidsivating lagmannsrett at det var «en nærliggende fare for gjentakelse av seksuelt motiverte forbrytelser».

Kriminalomsorgen mener det er problematisk at noen innsatte aldri er ute på prøve før de skal ut for godt.

- Vår oppgave er å gjennomføre straff og samtidig å tilrettelegge for progresjon, i den forstand at innsatte skal overføres til åpne fengsler eller prøveløslates - slik at de er  best mulig forberedt på den dagen har ferdigsonet straffen sin. Det er uheldig at noen da soner hele tida si i fengsel og dermed ikke får til den samme progresjonen, sier Jon Sverre Bråten i Kriminalomsorgens region øst til Dagbladet.

Blir ikke fulgt opp Når 58-åringen slipper ut neste uke, er det helt uten oppfølging - med mindre han ber om det selv.

- Han har sonet sin tid og gjort opp med samfunnet, og derfor har ikke kriminalomsorgen noen oppgaver herfra, det er lovverket tydelig på. Det gjelder bare når man soner eller er under prøveløslatelse, sier Bjarkeid til Dagbladet.

Heller ikke Horten kommune har planer om å følge opp mannen annet enn ved at en leilighet venter på ham.

- På generelt grunnlag er det slik at når folk er ferdig sonet, og det ligger noe fra retten på videre oppfølging, så er folk ferdige med straffen sin. Deretter forholder kommunene seg til det, og møter folk i forhold til de behov og de ønsker de har. Vi har ikke mulighet til å pålegge folk oppfølging uten at de selv ønsker det, sier rådmannen i Horten kommune, Ragnar Sundklakk, til Dagbladet.

- Ellers står man selvsagt fritt til å benytte seg av de tilbudene som finnes rundt om i samfunnet, som møtepunkter både i privat og kommunal regi, sier han.

Mannens advokat viser til rettens avgjørelse.

- De har vurdert at det er ikke er fare for gjentakelse, så da forholder jeg meg til det, sier Ann Turid Bugge til Dagbladet.

BLE SENDT HIT: Men 58-åringen måtte tre ganger sendes tilbake fra lavsikkerhetsfengsel-øya, på grunn av rusmisbruk og uakseptabel oppførsel. Fengslet fungerer som et eget lokal-/øysamfunn med ca 80 bygninger, veier, strandsoner, kulturlandskap, fotballbane, dyrket mark og skog. Flyfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
BLE SENDT HIT: Men 58-åringen måtte tre ganger sendes tilbake fra lavsikkerhetsfengsel-øya, på grunn av rusmisbruk og uakseptabel oppførsel. Fengslet fungerer som et eget lokal-/øysamfunn med ca 80 bygninger, veier, strandsoner, kulturlandskap, fotballbane, dyrket mark og skog. Flyfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer