Fengselet kan gasse Breivik

Slik får Ila fengsel full kontroll over massedrapsmannen dersom han idømmes forvaring på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Massemorder Anders Behring Breivik har siden terroren 22. juli i fjor sittet fengslet under særlig høyt sikkerhetsnivå - det strengeste regimet for varetekts- og domssoning i Norge.

Dersom Breivik blir erklært tilregnelig og idømmes en forvaringsdom på fredag vil han fortsette å sone under samme sikkerhetsnivå.

Gass, kølle og skjold For å opprettholde ro og orden i Ila fengsel og forvaringsanstalt, hvor Breivik vil måtte sone en forvaringsdom, kan de ansatte ta i bruk tvangsmidler dersom andre tiltak ikke er tilstrekkelig.

Håndjern, sikkerhetscelle- og seng, gass, kølle og skjold kan benyttes.

Tvangsmidlene brukes i Ila fengsel med begrunnelse i sikkerhetstilsyn eller dersom den innsatte er svært krevende psykiatrisk.

BRUKER TVANGSMIDLER:  Ila fengsel kan benytte tvangsmidler dersom det andre tiltak ikke er tillstrekkelig for å opprettholde ro og orden i fengselet. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS
BRUKER TVANGSMIDLER: Ila fengsel kan benytte tvangsmidler dersom det andre tiltak ikke er tillstrekkelig for å opprettholde ro og orden i fengselet. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS Vis mer

Midlene kan blant annet bli brukt for å avverge alvorlig angrep eller skade på person, hindre iverksettelse av trusler, hindre skade på fengselet, opptøyer, rømming, ulovlig inntrengning i fengselet og for å sikre adgang til sperret og forskanset rom.

For å hindre at Breivik skader seg sjøl kan sikkerhetscelle- og seng benyttes.  

Spesiell fare Personer som etter straffegjennomføringsloven paragraf 10 og 11 må voktes på denne avdelingen med spesielt høy sikkerhet er domfelte eller varetekstinnsatte som:

• Det antas at kan få bistand til rømming utenfra.

• Det er høy fare for at vil prøve å rømme sjøl.

TVILER PÅ BREIVIK SOM FRI: Ekspertene mener Breivik må belage seg på et liv bak murene - både om han dømmes som tilregnelig eller utilregnelig på fredag. I høst var han den enste i Norge som satt fengslet under under særlig høyt sikkerhetnivå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TVILER PÅ BREIVIK SOM FRI: Ekspertene mener Breivik må belage seg på et liv bak murene - både om han dømmes som tilregnelig eller utilregnelig på fredag. I høst var han den enste i Norge som satt fengslet under under særlig høyt sikkerhetnivå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

• Kan ta andre som gisler.

• Det er fare for at begår ny, alvorlig kriminell handling.

Breivik antas å oppfylle alle disse punktene.

Vurderes fortløpende I dag friga Ila fengsel  både bilder, video og grafikk av anstalten hvor fanger idømt forvaringsdom soner i fengselet. Forvaringsplassene utgjør over halvparten av fengselets 124 plasser.

Dersom Breivik soner med spesielt høy sikkerhet vil han få egen luftegård med høye betongmurer og overdekket netting.

- Vår vurdering nå tilsier et svært høyt sikkerhetsnivå for Behring Breivik. Dette vil vi imidlertid vurdere forløpende, sier Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Forvaring

• Dersom en tidsbestemt fengselsstraff ikke er nok for å verne samfunnet mot lovbryteren, kan en person bli ilagt forvaring. Dette kriteriet oppfylles dersom det foreligger nærliggende fare for gjentakelse av alvorlig kriminalitet.

• En forvaringsreaksjon er ikke tidsbestemt, og kan bare idømmes tilregnelige lovbrytere.

• Ved en forvaringsdom vil det bli gitt en minstetid som skal ivareta den allmenne rettsoppfatning om at lovbryteren ikke løslates for tidlig. Samtidig regulerer minstetida når den forvaringsdømte kan søke om prøveløslatelse.

• Prøveløslatelsesspørsmålet behandles av domstolen, men dersom påtalemyndigheten og kriminalomsorgen er enige om at prøveløslatelse er forsvarlig, kan løslatelsen foretas av kriminalomsorgen. Etter loven kan ikke en forvaringsdømt være prøveløslatt i mer enn fem år, men det finnes forvaringsdømte som har vært prøveløslatt lenger enn det.

En forvaringsstraff kan etter 21 år forlenges med ytterligere fem og fem år av gangen, og dette kan vare livet ut for den innsatte.

• Det er bare gjentakelsesfaren som er bestemmende for om forvaringsdommen kan forlenges med fem år.

• Dersom den innsatte ikke prøveløslates før oppnådd tidsramme, og påtalemyndigheten ikke legger ned påstand om forlengelse av straffen tre måneder før fengselsåra er gått, vil den innsatte bli satt fri.

• Forvaring skiller seg også fra fengselsstraff ved at det stilles krav til tverrfaglig behandlingsinnsats, høy bemanningsfaktor og et innhold som imøtekommer den forvaringsdømtes behov.


Kilde: Berit Johnsen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS)

Brev-, besøks- og medieforbud vil nøye bli vurdert. Det samme gjelder «tiltak som bruk av tvangsmidler ved forflytning og bruk av glassvegg ved besøk og møter med advokat».  

Dersom Breivik skal ha besøk av andre må dette forhåndsgodkjennes av leder av fengselet. Ingen samtaler vil foregå privat, den innsatte må som hovedregel snakke med besøkende gjennom en glassvegg i et avlyttet rom, eller med en tilsatt i rommet.

- Et slikt regime er en hard belastning for den innsatte, særlig over tid, sier direktør Knut Bjarkeid.

Inntil hver sjette måned vil Kriminalomsorgen bestemme om den innsatte skal fortsette oppholdet under særlig høyt sikkerhetsnivå.

Får kompensasjon Særlig høyt sikkerhetsnivå omfatter at cellene og avdelingen er omfattende sikret, og de innsatte har ikke mulighet til å omgås fanger fra andre avdelinger.

Omgang med fanger på samme avdeling blir strengt vurdert, og avgjørelser blir gjort på bakgrunn av politiinformasjon og andre opplysninger om innsatte som Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har mottatt.

Mangelen på omgang med andre fanger kompenseres med kontakt med tilsatte samt arbeids-, opplærings- og andre aktivitetstilbud og fritidssysler.

EGEN PC: Breivik vil muligens få mulighet til å bruke PC i fengselet, slik han også har i dag. Breivik fikk PC--tilgang i fengselet etter forhandlinger med politiet. Etter at dommen er falt, er det imidlertid kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles skal ha tilgang på den. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS
EGEN PC: Breivik vil muligens få mulighet til å bruke PC i fengselet, slik han også har i dag. Breivik fikk PC--tilgang i fengselet etter forhandlinger med politiet. Etter at dommen er falt, er det imidlertid kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles skal ha tilgang på den. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS Vis mer

- Det strenge sikkerhetsnivået gir naturlig nok klare begrensninger for hvordan den utvidede kontakten med tilsatte og opplærings- og aktivitetstilbudet kan foregå, sier Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Ila fengsel bygger nå om fengselet for å få en ny avdeling for høysikkerhet, avdelingen vil stå ferdig om ett år.

Sykehus i fengselet Dersom Behring Breivik blir erklært utilregnelig og blir idømt tvunget psykisk helsevern vil Dikemark psykiatriske sykehus ha ansvaret for behandling og oppfølging av massemorderen.

Les også om de mange diagnosene som har blitt satt på Breivik.

Dette vil skje på et tilrettelagt psykiatrisk sykehus i en egen avdeling på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Der vil Breivik få en celle på rundt ni kvadratmeter i tillegg til tilgang på lokaliteter for trening, arbeid og samvær.

Striden om Breiviks mentale tilstand:

• De to først oppnevnte sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, mener Breivik er utilregnelig, paranoid schizofren og psykotisk.

• De to andre sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, er helt uenig, og mener Breivik var og er tilregnelig.

• Ulrik Fredrik Malt, psykiatriprofessor og vitne i Breivik-saken, mener Breivik er tilregnelig - men har Aspergers og Tourettes.

• Barnepsykiater Per Olav Næss, som vurderte Breivik som liten, mener også Breivik har Aspergers.

- Når det etableres en filial av et psykiatrisk sykehus på fengselet vil det være innenfor et strengt sikkerhetsregime, sier direktør Bjarkeid.

- Det er mange problemstillinger som skal avklares, detaljeres og koordineres. Psykiatrisk sykehus i fengsel er noe nytt og uprøvd, sier han videre.

EGEN LUFTEGÅRD: Denne høsten står en egen avdeling klar til å ta imot Breivik. Han vil da ha tilgang til en egen luftegård, slik at han ikke har kontakt med andre innsatte under lufting. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS
EGEN LUFTEGÅRD: Denne høsten står en egen avdeling klar til å ta imot Breivik. Han vil da ha tilgang til en egen luftegård, slik at han ikke har kontakt med andre innsatte under lufting. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer