Fengselsansatt leide fanger til å jobbe på gården sin

- Ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere innsatte ved Hustad fengsel i Møre og Romsdal ble satt til å jobbe på gården til en av de ansatte. Dagslønna var 83,50 kroner.

Fengselet avtalte at den ansatte skulle betale 400 kroner per dag, per innsatt. Av dette fikk de innsatte 83,50 kroner. Resten gikk til fengselet. Beløpet de innsatte får, er 20 kroner mer enn dagpengebeløpet. I ett tilfelle ble arbeidet betalt for i form av skog til vedproduksjon, ifølge Bergensavisen.

– Vi er av den oppfatning at praksisen er ulovlig, sier leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud.

Lovverket gir adgang til å leie ut innsatte som arbeidskraft utenfor fengselet. Fagforeningen varsler likevel om flere mulige brudd på blant annet straffeloven og straffegjennomføringsloven, og stiller spørsmål ved betalingen for arbeidet og om det er mottatt eller gitt utilbørlige fordeler.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) mener det er urimelig at de innsattes lønn skal overføres fengselet, og at praksisen bærer preg av utbytting, framgår det i et brev til Kriminalomsorgen region vest.

Utearbeidet hos den ansatte ble avsluttet sommeren 2014. Arbeid utenfor fengselsmurene ble stoppet i februar i fjor, ifølge fengselsleder Frode Erlandsen .

– Da KDI og regionledelsen inngikk i en dialog om lovligheten rundt dette arbeidet, valgte vi å avslutte i påvente av et svar fra direktoratet. Når den endelige konklusjonen kom nå i august, tar vi den til etterretning, sier han.

Regiondirektør Per Sigurd Våge ønsker ikke å kommentere saken. BA har ikke lyktes i å få kontakt med den ansatte som er omtalt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer