DAGENS HELT: Da en fengselsbetjent blir slått og kastet ned i bakken av en innsatt, griper en annen fange inn. Politikontoret i Oklahoma, skylder på budsjettkutt for hendelsen. Vide... Vis mer Vis mer

Fengselsbetjenten blir angrepet av en fange. For lave budsjetter gir økt risiko

Budsjettkutt i amerikanske fengsler fører til farlige situasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): En innsatt i et fengsel i Payne County, Oklahoma, måtte selv hjelpe til da en fengselsvakt ble angrepet av en annen innsatt 8. august.

- Vi vil ikke at noen skal prøve å være en barmhjertig samaritan for så å bli skadet, sier Woodward, som er kaptein ved Payne County Sheriff´s Office.

Se video over

- Budsjettkutt har skylda

Oklahoma har den nest største fengselsstatistikken i USA. Woodward forteller CNN at budsjettkutt har ført til at det ikke er nok vakter til stede. Lederne ved Payne County sier til CNN at betjenten ringte etter forsterkninger, men at de ikke kom raskt nok til å hjelpe.

Michael Horowitz har noen klare meninger om hva som kan bedres i de amerikanske fengslene. Foto: Scanpix.
Michael Horowitz har noen klare meninger om hva som kan bedres i de amerikanske fengslene. Foto: Scanpix. Vis mer

Michael Horowitz er sjefsinspektør for justisdepartementet. Han har undersøkt de offentlige fengslene og konkluderer med at de er overbefolket. Dette gir, i følge Horowitz, økt antall situasjoner med risiko i henhold til sikkerhet.

Innsatt grep inn

Overvåkningsvideoen viser at en fange går til angrep på fengselsbetjenten. Han løfter ham opp og kaster ham ned på bakken. En annen innsatt satt på en benk like ved og ventet på å bli sluppet ut av anstalten. Rundt 15 sekunder inn i slåsskampen, tar han ansvar og hjelper fengselsbetjenten.

Mannen som angrep politibetjenten hadde opprinnelig blitt varetektsfengslet for offentlig beruselse og mindre tyverier. Nå blir han siktet for å ha angrepet en politibetjent og kan få en fengselsstraff på fem år.

«En tikkende tidsbombe»

Det er ikke bare ved dette fengselet at budsjettkutt blir beskrevet som et problem. Flere artikler og forskningsrapporter skriver at fengslenes budsjettskutt går på bekostning av sikkerheten til de ansatte og innsatte.

Statistikk- og forskningsnettstedet Florida Policy Institute publiserte i slutten av juli en rapport om Floridas fengselssystem. Florida har over 100 000 innsatte i sine institusjoner. Rapportens konklusjon var at fengslene er underbemannet og drives med for lavt budsjett.

Dårlig betalt

I rapporten kom det også frem at lønna til de ansatte blir stadig lavere:

«Dette fører til underbemanning. Institusjonene er derfor avhengige av politibetjenter som jobber overtid for å kompensere for underbemanning, og politibetjentene er avhengig av overtidsbetaling for å kompensere for sine lave lønninger.»

Videre påpeker rapporten at dette setter sikkerheten til både innsatte og fengselsvaktene i fare. Det har også blitt en økning i vold mot ansatte og mellom de innsatte.De krever at lovgiverne må prioritere bemanning og den finansieringen som trengs for å beskytte alle parter.

Mulige løsninger

Horowitz sier at det må legges ned en større innsats for å løslate innsatte som er syke og gamle. I tillegg til dette må det legges ned en større innsats for å få utenlandske fanger tilbake til sitt hjemland. Punktene som Horowitz nevner har fått kritikk for å være lite økonomisk både i 2011 og 2013

I 2015 bestemte USAs justisdepartement at de skulle løslate 6000 fanger tidligere enn planlagt. Dette var en kortsiktig løsning for å hindre overbefolkning i fengslene. Det har også i en periode vært brukt private fengselsanstalter som avlasting på de overbefolkede og offentlige fengslene. Dette har imidlertid justisdepartementet gått tilbake på, og de avslutter nå samarbeidene med de private fengslene.

Store opptøyer

C. Holman Correctional Facility er fengselet i Alabama hvor de massive opptøyene fant sted. Foto: Scanpix.
C. Holman Correctional Facility er fengselet i Alabama hvor de massive opptøyene fant sted. Foto: Scanpix. Vis mer

I mars i år var hundre fanger involvert i opptøyer i et fengsel i Alabama. Hendelsen skjedde i C. Holman Correctional Facility. Horowitz mener den største årsaken til opptøyer i fengsler er når det blir for mange fanger til stede.

To ansatte ved fengselet i Alabama ble knivstukket, men overlevde. Andre innsatte satte så fyr på en av cellene. Fengselet har flere ganger blitt kritisert for å ha for mange innsatte, og for å være underbemannet, skrev Fox News.