PRESSEKONFERANSE: Advokat Oscar Ihlebæk  uttaler seg om fengselsdrapet på Ringerike fengsel.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Advokat Oscar Ihlebæk uttaler seg om fengselsdrapet på Ringerike fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Drapet i Ringerike-fengsel

Fengselsdrapet: - Politiet har utvidet siktelsen til også å omhandle to drapsforsøk

Drapssiktede har erkjent drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

S(Dagbladet): Den 58 år gamle mannen som ble drept i Ringerike fengsel i helgen, har siden 80-tallet blitt domfelt 20 ganger. Sju av dommene omhandler seksuell omgang med mindreårige.

Mannen, som ble identifisert i en større reportasje i Aftenposten, har også brukt sju forskjellige navn.

Den 56 år gamle mannen som er siktet for drapet i Ringerike fengsel, soner en 17 og et halvt år lang dom for drapet på en vaktmester på Oppsal november 2014.

MOTIV: Advokat Oscar Ihlebæk (til venstre) skal uttale seg om klientens motiv. Her sitter han sammen med advokat Marius Ihlebæk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOTIV: Advokat Oscar Ihlebæk (til venstre) skal uttale seg om klientens motiv. Her sitter han sammen med advokat Marius Ihlebæk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Siktedes forsvarer, Oscar Ihlebæk, sier på en pressekonferanse i dag at han vil redegjøre for innholdet i siktedes politiforklaring avgitt hos politiet i Hønefoss 3. mars. Da forklarte siktede at han erkjente å ha drept medfangen, men hadde ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, opplyste forsvareren.

Utvidet siktelse

På pressekonferansen sier forsvareren at den drapssiktede har opplevd det som vanskelig å sitte med overgrepsdømte personer.

- Kan du si noe om motivet?, ble det spurt på pressekonferansen.

- Avhørene går ut på å si noe om motivasjonen og forhistorie. Siktede har ikke lagt skjul at han over tid har opplevd det som vanskelig å forholde seg til overgrepsdømte, særlig de som har begått overgrep mot mindreårige barn.

Forsvareren opplyser også at siktelsen mot hans klient er utvidet til å også gjelder forsøk på to drap. Dette er foranlediget av siktedes egen forklaring, opplyser forsvareren.

På spørsmål om hvorvidt soningsforholdene har vært en sentral del av 56-åringens forklaring, svarer siktedes forsvarer, Oscar Ihlebæk, følgende:

- Han har nok syntes at det har vært vanskelig å sone med flere personer som har dommer som omhandler overgrep mot barn. Han er veldig klar på at han skal ha veldig mange år foran seg i fengsel, kanskje resten av sitt liv. Det har han understreket for egen del, mange ganger.

Ihlebæk vet ikke om siktede selv, eller personer nær ham, har vært utsatt for seksuelle overgrep.

- Siktede opplever at de som begår denne typen straffbare handlinger, overskrider en hver nederste grense for menneskelig atferd. Han legger ikke skjul på at han mener disse sedelighetsdømte, og spesielt de som er dømt for overgrep mot barn, får altfor mild behandling i domstolen og at han ikke harn oe ønske om å sitte sammen med dem, sier Ihlebæk til Dagbladet.

- Fengselet burde innført tiltak

I en pressemelding bekreftet politiet i ettermiddag at 56-åringen også er siktet for to drapsforsøk.

- Etterforskingen vi har foretatt så langt og informasjon som er kommet fram i avhør gjør at siktelsen utvides til også å gjelde to drapsforsøk. Jeg kan ikke gå nærmere i detaljer rundt drapsforsøkene og hvem som var involvert i dette, men de to ble ikke skadet, sier politiadvokat Per Thomas Omholt, i en pressemelding fra Sør-Øst politidistrikt.

Politiet har fått bistand fra Kripos i den tekniske etterforskingen. Det er gjennomført avhør av vitner til hendelsen, både av innsatte og ansatte i Ringerike fengsel. Hendelsen skal ha funnet sted i et fellesområde i fengselet.

- At det var motivet, viser at fengselet burde ha gjort tiltak etter Aftenpostens oppslag og identifisering. Jeg er veldig kritisk til fengselets behandling av saken. At min klient var svært bekymret og hadde det vanskelig i fengselet, visste både fengselet og politiet, sier den avdødes forsvarer, John Arild Aasen, til Dagbladet i dag.

- Fryktet det

58-åringen som ble drept i fengselet, fryktet for egen sikkerhet som innsatt.

- Han sa til meg flere ganger at han følte seg truet, presset og trakassert i fengsel. Det var ikke noen spesielle som han kunne utpeke. Det han fryktet lenge var at han ville bli oppdaget at han var siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige, sa advokat John Arild Aasen, som har forsvart den drepte mannen i en rekke saker i drøye 25 år, mandagen etter drapet.

Seint fredag kveld besøkte Aasen mannen i Ringerike fengsel. Klokka 13.14 lørdag ettermiddag fikk politiet melding om en knivstikking i fengselet. Den overgrepsdømte mannen ble angrepet av en medfange i fengselets fellesområde med det som skal ha vært et stikkvåpen. Livet hans sto ikke til å redde.

- Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg hadde en samtale med ham dagen før. Han følte ikke noe velbehag, men vi hadde en god samtale seint fredag kveld.

Aftenpostens reportasjer gjorde 58-åringen mer redd, ifølge forsvareren.

- Det ble tatt opp med fengselsledelsen. Han ble da sittende isolert i perioden for sin egen sikkerhet, sa Aasen.

Forsvareren lurer på om hans klient, som var svært opptatt av å holde overgrepssakene sine hemmelig, kan ha blitt avslørt.

Aasen lurer på om hans klient kan ha blitt avslørt som overgriper i fengsel. Politiet hadde ikke fram til pressekonferansen kommentert motiv.

Ble etterforsket

Siden mai i fjor hadde 58-åringen sittet i varetekt, siktet i en sak som gjelder overgrep mot over 30 mindreårige. En tiltale har vært nært forestående i saken mot mannen.

Den 55 år gamle polsknorske mannen ble kjent med medfangen inne i Ringerike fengsel. De kjente hverandre ikke fra før, har han opplyst til politiet, ifølge NRK.

Den siktede ble av vitner i fengselet observert stående over den 58 år gamle medfangen med en «blodig stikkgjenstand» etter drapet. 55-åringen samtykket til varetektsfengsling tirsdag denne uka og sitter nå under de strengeste varetektsrestriksjonene som loven tillater: brev-, besøks- og medieforbud og full isolasjon de første to ukene, skriver NTB.

Aasen har sagt han er overrasket at hans klient var i fellesskap med dømte drapsmenn.

- Det å være overgrepsdømt er helt klart et tabu i fengsel. Du er nederst på rangstigen. Øverst er bedragere og utøvere av økonomisk kriminalitet. Er du overgrepsdømt, kan du fort bli utsatt for trakassering og ofte vold av de andre, har Aasen, dreptes tidligere forsvarer, sagt til Dagbladet.